A treia Zi de Pasti la Catedrala Patriarhala

La Catedrala Patriarhala Slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita in a treia Zi de Pasti de catre Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a fost inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.

Dupa citirea pericopei evanghelice Preasfintia Sa a adresat si un cuvant de invatatura credinciosilor prezenti in care le-a explicat, printre altele, motivele aratarilor de dupa Inviere ale Domnului nostru Iisus Hristos.

„Mantuitorul Hristos, dupa ce a inviat duminica, inca dis de dimineata, in prima zi a saptamanii a cautat sa se arate celor mai apropiati ai Lui si anume, femeilor Mironosite si Sfintilor Sai ucenici si Apostoli. Si a facut aceasta ca sa-i convinga odata pentru totdeauna pe Sfintii Sai ucenici si Apostoli ca El a inviat cu adevarat. In al doilea rand, S-a aratat ca sa-i convinga ca trupul pe care il avea acum, desi era acelasi, avea totusi alte proprietati. Nu mai avea nevoie de mancare, de bautura, nu mai avea nevoie de somn, se putea face nevazut, putea strabate distante mari intr-o clipeala de ochi, intra prin usile incuiate. Insa, Mantuitorul a dorit sa-i faca sa inteleaga ca El nu este o fantoma, nu este un duh. Si pentru i-a vazut ca sunt tulburati i-a si intrebat Mantuitorul de ce sunt tulburati si pentru ce le apar astfel de ganduri in mintile lor. I-a indemnat sa-L pipaie si sa vada ca El Insusi este. Mantuitorul Iisus Hristos avea acelasi trup, dar inviase cu acest trup care era acum trup transfigurat, induhovnicit”.

In continuare, Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul a subliniat ca Mantuitorul Hristos ramane pentru totdeauna cu noi.

„Mantuitorul Iisus Hristos a dorit sa-i incredinteze pe Sfintii Apostoli ca El va fi totdeauna chip euharistic. Iata, Hristos persoana istorica cu trup asemenea noua, Hristos cel Inviat cu acelasi trup, dar induhovnicit si apoi Hristos euharistic. Mantuitorul Hristos savarsise pentru prima data Sfanta Euharistie la Cina cea de Taina cand a si instituit Sfanta Euharistie si a doua oara acum la Emaus. Si a dorit sa-i incredinteze ca sub chipul painii si al vinului, care prin puterea lui Dumnezeu prin pogorarea Duhului Sfant sunt transformate in Trupul si Sangele Sau, El ramane pentru totdeauna in mijlocul celor care cred in El. De aceea, cand venim la Biserica venim ca sa ne intalnim cu Hristos in rugaciune si mai ales sa-L primim realmente in chip tainic pe Mantuitorul Hristos in sufletele noastre prin impartasirea de Trupul si Sangele sau”.

Totodata, Preasfintitul Parinte Episcop-vicar patriarhal a mai evidentiat ca numai prin credinta in Invierea Sa si invierea noastra suntem salvati.

„Asadar, in aceste zile Biserica ne invita, ne indeamna sa citim din Sfintele Evanghelii ultimele capitole ale Sfintilor Evanghelisti si anume, cele referitoare la Invierea Domnului nostru Iisus Hristos ca sa ne intarim si noi mai mult in credinta. Noi nu am mai putut sa-L pipaim si sa punem degetul pe ranile Mantuitorului Hristos asa cum l-a invitat pe Sfantul Apostol Toma care nu credea, dar a cercetat Sfantul Apostol Toma in locul nostru, s-a indoit el in locul nostru ca sa nu ne mai indoim noi. Minunea aceasta a Invierii, desi este asa greu de priceput, ea s-a petrecut, iar Mantuitorul Hristos a adeverit-o prin aratarile Sale de dupa Inviere ca noi sa intelegem odata pentru totdeauna ca numai prin credinta in Invierea Sa si invierea noastra suntem salvati. El Si-a asumat pacatele tuturor oamenilor, le-a pironit pe Cruce si le-a sters cu Scump Sangele Sau tocmai ca sa ne salveze din robia mortii, din robia pacatului si sa ne arate ca putem sa existam in continuare intr-un alt plan al existentei in Imparatia lui Dumnezeu cu El. Ramane ca noi sa ne intarim in aceasta credinta si sa facem ceea ce ne invata El si ceea ce ne-a lasat in Sfanta Sa Evanghelie”.

Numerosi credinciosi au fost prezenti astazi, 17 aprilie 2012, la Sfanta Slujba ce a fost oficiata cu prilejul Slavitului Praznic al Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

17 Aprilie 2012

Vizualizari: 527

Voteaza:

A treia Zi de Pasti la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE