Academicianul Ioan Aurel Pop, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu i-a acordat academicianului Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, titlul academic de Doctor Honoris Causa, la propunerea Departamentului de Istorie, Patrimoniu si Teologie Protestanta din cadrul Facultatii de Stiinte Socio-Umane. Decernarea titlului a avut loc in cadrul manifestarilor dedicate implinirii celor 45 de ani de activitate neintrerupta a universitatii sibiene.

Hotararea de a-i oferi titlul academic de Doctor Honoris Causa unuia dintre cei mai tineri academicieni din tara noastra si unui cercetator in istorie de renume mondial, a venit ca o dorinta a Departamentului universitar mentionat de a-si exprima gratitudinea fata de contributia consistenta a rectorului Ioan Aurel Pop, nu doar in domeniul in care a ajuns pana pe cele mai inalte culmi, ci si in mediul academic si cultural romanesc. Pe de alta parte, Senatul Universitatii „Lucian Blaga“ din Sibiu si-a amintit cu multa recunostinta de tutela oferita de Universitatea „Babes-Bolyai“ in anul 1969, cand se infiinta, la Sibiu, Facultatea de Filologie si Istorie, ca filiala a institutie de invatamant din Cluj-Napoca, moment ce a insemnat un nou inceput al invatamantului universitar sibian, cu activitate neintrerupta de 45 de ani. Distinctia oferita acum rectorului Ioan Aurel Pop este in acelasi timp un act de recunostinta adus de mai tanara universitate sibiana prestigioasei institutii din Cluj-Napoca, din care si-a luat fiinta o noua epoca de invatamant academic in cetatea de pe malul Cibinului.Ceremonia acordarii titlului academic a fost un eveniment de anvergura pentru mediul cultural din Sibiu, la care au participat, alaturi de presedintele Senatului universitar, Constantin Oprean, rectorul Ioan Bondrea, si prorectorul Ioan Marian Tiplic, numeroase personalitati si oficialitati. Amintim aici pe Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, pe secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Gigel Paraschiv, rectorul Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu“ din Sibiu, generalul Ghita Barsan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Sfantul Andrei Saguna“, prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice, oameni de cultura si studenti.

Peste 50 de carti si 300 de studii
Cuvantul „Laudatio“ a fost citit de prorectorul Ioan Marian Tiplic, subliniind preocuparile de cercetare in istorie, functiile ocupate pana in prezent si vasta opera a academicianului.

„Ioan Aurel Pop este autorul a peste 50 de carti, editii de izvoare istorice, tratate si manuale universitare si volume ingrijite si a peste 300 de studii, articole, recenzii, cronici in reviste de specialitate si reviste de cultura. A desfasurat si desfasoara o bogata activitate manageriala, ilustrata prin detinerea unor atributii de coordonator al unor prestigioase institutii, adevarate ambasade ale culturii si cercetarii romanesti peste hotare. In perioada 1994-1995, domnia sa a coordonat activitatea Centrului Cultural Roman din New-York, pentru ca in perioada 2003-2007 sa primeasca sarcina coordonarii Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia. Pe aceeasi linie a activitatilor manageriale, trebuie mentionate crearea si apoi puternica dezvoltare ulterioara a celui mai activ centru de cercetare a istorie Transilvaniei, este vorba de Centrul de Studii Transilvane, filiala a Academiei Romane“, s-a subliniat in cuvant.

A urmat citirea hotararii Senatului universitar sibian si acordarea Diplomei de Doctor Honoris Causa, prin presedintele Constantin Oprean. Dupa acest moment de culme al ceremoniei, academicianul Ioan Aurel Pop a oferit universitatii sibiene o medalie si o diploma realizate pentru momentul aniversar din aceste zile, insotite de lucrarea „Clujul si Sibiul, destine universitare infratite“ si cele mai calduroase urari de bine din partea mediul universitar clujean.

Valorile poporului roman
Cuvantul de receptie sustinut de acad. Ioan Aurel Pop s-a intitulat „Elogiu orasului romanesc“ si a fost o lectie de veritabila si onesta istorie a trei mari urbe din Transilvania, si anume Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov, vechi cetati de al caror trecut sunt legati atat romanii, cat si cele doua etnii convietuitoare pe aceste plaiuri: maghiarii si sasii. Cu toate ca, secole la rand, romanii nu aveau acces in viata cetatilor mentionate, in jurul acestora, a subliniat Ioan Aurel Pop, in „marginimea“ lor, cultura, credinta si etosul romanesc au creat adevarate urbe ale civilizatiei romanesti. Mai tarziu, comunitatile romanilor au avut contributia lor la infrumusetarea acestor orase reprezentative pentru diversitatea culturala, etnica si confesionala din Transilvania, prin zidirea de biserici si infiintarea de institutii de marca.

„Pana in secolele XIX-XX, viata citadina a fost prohibita pentru romanii din Transilvania, dar nu este vorba despre o chestiune de prohibitie etnica, ci de una confesionala. Aceste orase s-au afirmat prin marginile lor. Chiar si asa, unii romani au gravitat masiv in jurul vietii urbane si si-au faurit destine orasenesti «sui generis». Astfel, la Brasov, Sibiu si Cluj s-a afirmat si o viata romaneasca extraordinara. Mai tarziu, acesti romani din preajma oraselor aveau sa intre statornic in ele si sa schimbe radical structura populatiei. Faptul a fost posibil datorita unui adevar etnico-demografic foarte simplu, dar mai putin evidentiat in ultima vreme. Toate imprejurimile oraselor transilvane si cu precadere a celor trei aflate in atentia noastra, sau marginimile, erau in mare masura romanesti. Cu alte cuvinte, cele mai multe si mai mari sate si chiar targuri care inconjurau orasele acestea erau locuite de romani. Or, se stie ca orasele sunt alimentate permanent sub aspect demografic de lumea rurala din jur, dar isi schimba si relativ usor componenta etnica (…). Unele sate au jucat pentru romani rolul de adevarate metropole, iar Brasovul, Clujul si Sibiul, prin exemplul lor, au favorizat din plin acest proces de suplinire a lipsei centrului prin margine. Romanii si-au trait viata ca orice popor in aceasta regiune, cu bune si cu rele. N-au fost cu nimic exceptionali. A vorbi despre popoare superioare si inferioare, despre popoare cu istorie sau fara istorie, despre popoare cu vocatie constructiva sau distructiva, despre popoare pasive si active este riscant, discriminatoriu, jignitor si lipsit de fundamentare stiintifica. Popoarele, ca si indivizii se adapteaza mediului, conditiilor in care sunt puse, provocarilor sortii. Poporul roman, de-a lungul istoriei sale de peste un mileniu a produs valori care i-au dat taria vietuirii, supravietuirii si convietuirii. Unele din acestea sunt scolile superioare sau universitatile“, a spus acad. Ioan Aurel Pop.

Ceremonia s-a incheiat cu mesajele de felicitare venite din partea rectorului Ioan Bondrea, a secretarului de stat Gigel Paraschiv si a altor oficialitati.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

19 Mai 2014

Vizualizari: 262

Voteaza:

Academicianul Ioan Aurel Pop, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE