Accente noi in pastoratia din penitenciare

Conferinta nationala a preotilor capelani din penitenciarele subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor s-a incheiat sambata, 5 iulie. Intrunirea a urmarit nu numai formarea preotilor capelani, ci si informarea factorilor de decizie cu privire la specificul pastoratiei din penitenciare.

In urma sesiunilor de lucru, desfasurate in perioada 3-5 iulie la Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna si la Manastirea Magura Ocnei, judetul Bacau, organizatorul conferintei nationale, pr. capelan Florin Smarandi, coordonator al preotilor din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a precizat ca intalnirea a condus la consolidarea dialogului intre Biserica Ortodoxa Romana si Administratia Nationala a Penitenciarelor si la intensificarea colaborarii in domeniul activitatilor cu caracter social-filantropic. „Principalele concluzii sunt cele date de analiza corecta a situatiei pastoratiei in mediul penitenciar si gasirea unor solutii, urmate de demersurile unanim acceptate pentru deblocarea situatiei asistentei religioase de la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, de intensificarea colaborarii cu episcopiile, cu alte institutii locale si ONG-uri, si de implicarea voluntarilor si misionarilor crestin-ortodocsi in asistenta moral-religioasa a detinutilor.

De asemenea, s-a convenit sa se identifice noi activitati menite a valorifica memoria martirajului din inchisorile romanesti prin infiintarea de spatii «In Memoriam» si sensibilizarea factorilor de decizie. Prin toate acestea se doreste o mai buna intelegere a specificului activitatii de penitenciar de catre factorii responsabili si punerea in practica a ultimelor hotarari sinodale si de la nivelul celor doua institutii, in vederea unei pastoratii unitare“, a aratat pr. capelan Florin Smarandi.

Conferinta nationala a preotilor capelani de penitenciare desfasurata in Arhiepiscopia Romanului si Bacaului a inclus atat sesiuni de lucru, cat si pelerinaje la biserici din zona, vizitarea salinei Targu Ocna si participarea la conferinta „Libertate, tinerete si marturisire in Ortodoxie“, sustinuta de pr. conf. dr. Constantin Necula la Biblioteca Municipala din Onesti. In semn de pretuire pentru activitatea depusa, cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, parintele Florin Smarandi, coordonatorul capelanilor de penitenciare, a fost hirotesit iconom stavrofor de catre Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, in cadrul Sfintei Liturghii savarsite la biserica Manastirii „Inaltarea Domnului“-Magura Ocnei in ziua de debut al conferintei nationale.

La conferinta au participat, impreuna cu preotii capelani, Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, reprezentanti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, oficialitati locale si judetene, consilieri de la Centrul eparhial din Roman, preoti din Protoieria Onesti, dar si directori ai unitatilor penitenciare din zona.

Ioan Busaga
Sursa: doxologia.ro

.

07 Iulie 2014

Vizualizari: 193

Voteaza:

Accente noi in pastoratia din penitenciare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE