'Aducerea moastelor Sf. Ier. Nicolae' sarbatorita in Episcopia Giurgiului

Miercuri, 9 mai, in Biserica Ortodoxa este sarbatorita „Aducerea moastelor Sfantului Ierarh Nicolae". Cu acest prilej, in biserica Schitului Sf. Ier.

Nicolae din Giurgiu au fost desfasurate manifestari religioase inchinate acestei sarbatori, manifestari ce au debutat in seara zilei de 8 mai cu oficierea Vecerniei unita cu Litia. Ieri, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, un sobor de preoti si diaconi au savarsit Sfanta Liturghie in biserica schitului. Sutele de credinciosi prezenti au avut posibilitatea sa se inchine si la particele din moastele Sf. Ier. Vasile cel Mare, ale Sfintei Macrina si ale Sf. Grigorie Dialogul, care se afla in sfantul locas.

In cuvantul de invatatura parintele Protos. Nicolae Matei, staretul schitului, a vorbit despre insemnatatea sarbatoririi aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei in orasul Bari, din sudul Italiei, in anul 1087, pentru a nu cadea in mainile musulmanilor. Totodata, parintele staret a vorbit si despre frumusetea duhovniceasca a Sf. Ier. Nicolae care reprezinta model de staruinta in credinta ortodoxa, de iubire fata de Dumnezeu si de semeni.

La final, credinciosii prezenti au primit iconite cu chipul Sfantului Ierarh Nicolae, ocrotitorul acestei asezari monahale.

Biserica Schitului „Sfantul Nicolae" din Giurgiu are o istorie foarte zbuciumata, fiind pana in 1830 geamie mahomedana, necunoscandu-se data constructiei acesteia si nici numele ctitorilor.

In anul 1830, geamia a fost transformata in biserica ortodoxa, cu hramul "Sfantul Nicolae", dupa numele tarului Nicolae I al Rusiei, aceasta hotarare luandu-se in perioada 1828-1829, ca urmare a eliberarii Cetatii Giurgiului de sub ocupatie otomana si a restituirii orasului Giurgiu Principatului Valahiei. In anul 1877 a fost bombardata de turci iar in anul 1944, in timpul luptelor care au avut loc intre armata romana si trupele germane, biserica a fost bombardata de germani, suferind grave deteriorari la nivelul zidurilor exterioare.

Incepand cu anul 2006, odata cu intronizarea Preasfintitului Parinte Ambrozie in demnitatea de Episcop al Giurgiului, biserica parohiala „Sf. Ier. Nicolae" a fost transformata in schit de calugari. In toti acesti ani, cu binecuvantarea si prin implicarea Intaistatatorului eparhiei noastre, au fost desfasurate ample lucrari de restaurare a sfantului locas si de amenajare a intregului complex monahal. De asemenea, a fost acordata o atentie deosebita si activitatii social-filantropice, atentie concretizata prin infiintarea cantinei sociale Sf. Ier. Nicolae cel Milostiv.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

10 Mai 2012

Vizualizari: 381

Voteaza:

'Aducerea moastelor Sf. Ier. Nicolae' sarbatorita in Episcopia Giurgiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE