Adunarea Episcopilor Ortodocsi Canonici din America de Sud

A treia intalnire a Adunarii Episcopilor Ortodocsi Canonici din America de Sud a avut loc in Caracas, capitala Republicii Bolivariene a Venezuelei, sub auspiciile si calduroasa invitatie a presedintelui Adunarii, IPS Mitropolit Athenagoras de Mexic al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. Intalnirea a inceput cu oficierea Sf. Liturghii in biserica Adormirii Maicii Domnului din Cararas. Presedintele a deschis sesiunea si a prezentat noii membrii ai Adunarii Episcopilor. In continuare, IPS Mitropolit Tarasios din Buenos Aires a vorbit despre activitatea si misiunea Adunarii bazata pe Psalmul 132, 1: "Iata, cat de bine si de placut este atunci cand fratii locuiesc impreuna!" Dintre cele sase jurisdictii canonice ortodoxe din America de Sud au participat la reuniune cinci (Patriarhia Ecumenica din Constantinopol, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Romana, Biserica Autocefala din Polonia), fiind absenti ierarhii din jurisdictia Patriarhiei Antiohiei.

Lucrarile Adunarii au inceput cu un raport detaliat despre cele intamplate de la intalnirea anterioara. S-au prezentat, de asemenea, motivele absentei fratilor ierarhi din Patriarhia Antiohiei, membrii Adunarii exprimandu-si, in unanimitate, parerea de rau pentru aceasta absenta. Totodata, membrii si-au innoit angajamentul de colaborare dintre jurisdictiile din cadrul Adunarii. Astfel, s-a reconfigurat Comitetul Executiv al Adunarii si s-au stabilit mai multe Comitete de lucru avand mandat pana la urmatoarea intalnire.
Analizand Agenda propusa de presedinte, ierarhii participanti la Adunare au afirmat necesitatea ca, in aceste vremuri de criza morala, etica, economica si in special spirituala in lume in general, si in America de Sud in special, crestinii, mai ales cei ortodocsi, sa ramana uniti si solidari unii cu altii in duh de implinire si dragoste in conformitate cu mesajul Mantuitorului Iisus Hristos. Unitatea, armonia si impreuna lucrare dintre ortodocsii din America de Sud sunt elementele marturiei Ortodoxiei, a identitatii sale exprimata prin activitatea Adunarii Episcopilor. Adunarea si-a exprimat, de asemenea, intentia de a initia un dialog de iubire si fratietate cu Biserica Romano-Catolica prin Conferinta Episcopilor pentru America Latina, precum si cu alte biserici surori din intregul Consiliu Latino-American al Bisericilor Crestine din America Latina.

Adunarea doreste sa multumeasca IPS Athenagoras, Mitropolit de Mexic si Exarh al Patriarhiei Ecumenice din Caraibe, pentru ospitalitate si grija organizarii intalnirii. Ierarhii si-au exprimat recunostinta fata de membrii comunitatii elene din Caracas pentru dragostea pe care au aratat-o fata de toti participantii la Adunare. In cele din urma, ierarhii au adresat un cuvant comunitatilor lor din America de Sud, binecuvantand impreuna lucrare a tuturor si indemnandu-i sa urmeze aceeasi paradigma pentru raspandirea luminii Ortodoxiei in aceste teritorii.

Ierarhii Adunarii Episcopilor Ortodocsi Canonici din America de Sud :
IPS Mitropolit Athenagoras de Mexic, presedinte (Patriarhia Ecumenica)
IPS Mitropolit Tarasie de Buenos Aires (Patriarhia Ecumenica)
IPS Arhiepiscop Ieremia de Aspendos (Patriarhia Ecumenica)
PS Episcop Iosif de Patara (Patriarhia Ecumenica)
PS Episcop Pangratie de Skopelos (Patriarhia Ecumenica)
IPS Arhiepiscop Iustinian (Patriarhia Moscovei)
IPS Arhiepiscop Nicolae (Patriarhia Romana)
IPS Arhiepiscop Hrisostom (Biserica Autocefala din Polonia)
PS Episcop Ambrozie (Biserica Autocefala din Polonia)
Preotul Alexandru (reprezentand pe IPS Mitropolit Amfilohie din Patriarhia Serbiei)

Sursa: romarch.org

.

26 Noiembrie 2012

Vizualizari: 467

Voteaza:

Adunarea Episcopilor Ortodocsi Canonici din America de Sud 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE