Sute de tineri și credincioși din întreaga țară și din diaspora s-au întâlnit sâmbătă, 18 aprilie 2015, la Cluj-Napoca, unde au luat parte la reuniunea anuală a Asociației „Oastea Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe.
Ei au fost întâmpinați la Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a săvârșit de la ora 8:00 Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi. Pe lângă slujitorii catedralei au făcut parte din sobor și mai mulți preoți din țară, veniți să participe la această întâlnire, printre care părintele profesor Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care este și reprezentatul pe țară al Asociației „Oastea Domnului”. Pe durata slujbei, tinerii, mulți dintre ei îmbrăcați în straie populare, au cântat pricesne, iar la momentul euharistic, foarte mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Misiunea ostașului este să lupte
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei, pornind de la cuvintele adresate de Sfântul Apostol Pavel lui Timotei, în a doua sa epistolă, „Suferă împreună cu mine ca un adevărat ostaș a lui Hristos”, a vorbit despre cum trebuie să fie un adevărat ostaș al Domnului în lupta sa duhovnicească împotriva celui Rău.
„Niciun ostaș nu se încurcă cu treburile vieții ca să fie pe plac celui care strânge oaste, iar misiunea ostașului este să se lupte, să se războiască. Bineînțeles, în modul duhovnicesc. Nu e vorba de războaie pentru că Dumnezeu e Dumnezeul păcii, al bunătății, e vorba de un război duhovnicesc. Noi trebuie să fim ostași instruiți, să ne știm lupta. Perfidia celui rău este foarte mare și se prezintă când într-un fel, când în alt fel. Vedeți frățiile voastre, în câte moduri ar vrea vrăjmașul să ne dărâme în vremurile noastre”, a spus Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.
Pentru a ieși biruitori din acest război duhovnicesc, a mai spus Înaltpreasfințitul Andrei, un ostaș al Domnului trebuie să fie îmbrăcat cu platoșa adevărului și a dreptății, să aibă asupra lui coiful mântuirii, sabia Duhului, care este cuvântul Lui Dumnezeu și în toate să ia pavăza credinței.
Bucuria Învierii cântată în procesiune
După-masa, tinerii, îmbrăcați în costume populare, cu icoane, prapuri și lumânări în mână au pornit din curtea Centrului Eparhial într-o procesiune religioasă prin centrul Clujului. În sunet de toacă, mulțimea de credincioși, condusă de copii îmbrăcați în stihare și de preoții ce purtau Sfânta Evanghelie, au mers prin fața catedralei și pe bulevardul Eroilor, slăvind prin cântări și pricesne Învierea lui Hristos. Unii tineri au ieșit din mulțime pentru a vorbi cu trecătorii curioși de ceea ce se întâmplă, oferindu-le pliante și explicându-le care este rostul și rolul Asociației „Oastea Domnului” în Biserica Ortodoxă.
Tinerii veniți din întreaga țară s-au bucurat de această întâlnire și au mărturisit că participă duminică de duminică la adunările organizate de filialele locale ale Asociației „Oastea Domnului”: „Sunt din Comănești și particip la adunări de mic copil. Consider că Oastea Domnului este un sprijin enorm de mare pentru suflet. Mă ajută foarte mult să cresc sufletește mult mai repede. Datorită cântărilor și adunărilor Oastei mă liniștesc și mă întăresc mult mai mult”.
„Eu sunt din Bistrița și mă bucur de această reuniune. Particip duminică de duminică la adunarea organizată la Cluj. În viața mea duhovnicească, acest lucru mă ajută foarte mult pentru că învăț mai multe despre Dumnezeu și am posibilitatea de a înțelege mai bine textul Sfintei Scripturi”, a spus o tânără ce este studentă în Cluj.
Procesiunea s-a terminat la cinematograful „Florin Piersic”, unde a urmat un program duhovnicesc ce a cuprins predici, poezii creștine și cântări religioase.
Cuvântul lui Dumnezeu, în viața tinerilor
După rugăciunea de început rostită de părintele Gheorghe Șanta de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai, a deschis programul cu un cuvânt în care a vorbit despre Viața în Hristos. Părintele i-a îndemnat pe toți cei 800 de oameni prezenți în sală să trăiască aducându-și aminte în permanență de Învierea lui Hristos. Au fost și alți preoți, monahi și tineri teologi care au luat cuvântul, vorbind despre cunoașterea lui Dumnezeu prin citirea și aprofundarea Sfintei Scripturi și urmarea Lui prin purtarea crucii.
Un grup de tineri de la Cluj au prezentat o scenetă religioasă despre ce anume îi face pe oameni să trăiască și mesajul transmis de ei a fost acela că dragostea îi face pe oameni vii. Programul s-a încheiat tot în atmosferă de rugăciune, cei prezenți mulțumindu-i Bunului Dumnezeu pentru toate și rugându-l ca sămânța cuvântului să rodească în viețile lor.
Asociația „Oastea Domnului” a fost înființată în anul 1923 de părintele Iosif Trifa ca mișcare duhovnicească de renaștere sufletească în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fiind recunoscută și susținută oficial de Sfântul Sinod. O întâlnire națională anuală a „Oastei Domnului” nu a mai fost organizată la Cluj-Napoca de mai bine de 20 de ani.
Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro.
-
Oastea Domnului
Publicat in : Religie -
Parintele Iosif Trifa
Publicat in : Parinti -
Parintele Vasile Ouatu
Publicat in : Parinti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.