Adunari eparhiale la Cluj-Napoca si Baia Mare

Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului s-a intrunit sambata, 25 ianuarie, in sedinta anuala de lucru, informeaza “Ziarul Lumina”. Tot sambata, la Baia Mare, la Catedrala episcopala „Sfanta Treime“, a avut loc sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Intrunirea de la Cluj-Napoca a avut loc in sala „Nicolae Ivan“ a Facultatii de Teologie Ortodoxa, sub presedintia Inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului.

Sedinta a fost precedata de o slujba de Te Deum, oficiata in paraclisul Facultatii de Teologie Ortodoxa de Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

In cadrul intrunirii ce s-a desfasurat in sala „Nicolae Ivan“ au fost prezentate rapoartele de activitate a celor patru sectoare administrative ale Arhiepiscopiei. Consilierii au punctat realizarile pe anul trecut in sectorul bisericesc, economic, cultural si misionar social si au prezentat proiectele pentru anul 2014.

In deschiderea sedintei, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a vorbit despre rolul si componenta Adunarii Eparhiale si a prezentat atributiile ei, asa cum sunt mentionate in statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane.

La final, ierarhul i-a indemnat pe toti cei prezenti la o viata liturgica si duhovniceasca mai activa, atat in cazul preotilor, cat si al mirenilor.

„Sfantul Sinod a declarat Anul 2014 - Anul Euharistic, adica Anul Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii. Asadar, anul acesta vom starui la o spovedanie si o impartasanie mai deasa, precum si la o participare mai activa la Liturghie, pentru ca Liturghia este ospatul credintei, la care Dumnezeu ne cheama pentru a ne pune pe masa cea mai pretioasa hrana, Trupul si Sangele Fiului Sau. Prescura si vinul la Sfanta Liturghie, invocand Duhul Sfant, se prefac in Trupul si Sangele lui Hristos. Sigur, cei prezenti acolo participa la bucuria comuniunii cu El, cu Hristos, insa este ideal daca se si impartasesc, bineinteles cu cuvenita pregatire“, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului este formata din 30 de membri, dintre care o treime clerici si doua treimi mireni. Componenta forului bisericesc este aleasa o data la patru ani si este convocat in sedinta de lucru cel putin o data pe an.

Adunare eparhiala la Baia Mare

Sambata, 25 ianuarie, la Catedrala episcopala „Sfanta Treime“ din Baia Mare, sub presedintia Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, a avut loc sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Sedinta a fost precedata de slujba de Te-Deum, care a urmat dupa Sfanta Liturghie savarsita de Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Dupa intrunirea membrilor Adunarii Eparhiale pe comisii, s-au desfasurat lucrarile anuale ale Adunarii eparhiale in plen, fiind prezentate: raportul comisiei administrativ-bisericesti; contul de executie bugetara pe 2013 si proiectul de buget pe anul 2014; activitatea culturala, cea social-filantropica a clerului si a ONG-urilor, precum si a celorlalte sectoare.

In rapoartele prezentate s-a aratat ca in anul 2013 au fost hirotoniti intru preot si diacon 16 clerici; 43 de preoti si diaconi au fost distinsi pentru activitatea lor; 2 protopopi si 2 preoti s-au retras din activitate prin pensionare, iar 9 clerici au fost sanctionati pentru abateri disciplinare. A fost amintita activitatea celor 18 preoti misionari care activeaza in spitale, penitenciare sau institutii ale Ministerului Administratiei si de Interne. S-a aratat ca, in prezent, 32 biserici si manastiri sunt in constructie, alaturi de Catedrala episcopala si un sediu de protopopiat, iar in 21 de biserici se fac lucrari de pictura. La 4 biserici monument istoric s-au finalizat lucrarile de restaurare-consolidare sau de restaurare a picturii murale.

In plan cultural, Editura episcopiei a tiparit Calendarul bisericesc, in mai multe variante, 4 numere din revista „Graiul Bisericii Noastre“, revista „Ortodoxia maramureseana“, carti si brosuri.

Reuniunea Tinerilor Ortodocsi, desfasurata intre 22-24 august 2013, a prilejuit o buna colaborare intre diferite institutii baimarene (Primaria Baia Mare, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures, Ansamblul „Transilvania“ si Palatul Copiilor din Baia Mare) si Episcopia Maramuresului si Satmarului, in scopul intalnirii celor 1200 de tineri participanti. S-a continuat derularea proiectelor „Hristos impartasit copiilor“, „Alege Scoala“ si „Bucuria de a fi crestin“, s-au organizat 5 tabere cu tineret, iar in lunile noiembrie-decembrie s-a semnat protocolul unui parteneriat „Scoala si Biserica“ intre parohii si scolile arondate lor. Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt“ din Satu Mare este implicat in proiectul european „Comenius“, alaturi de participanti din alte 6 tari europene.

La propunerea PS Iustin Sigheteanul, Primaria Primaria Municipiului Satu Mare a adoptat hotararea ca Sfintii Imparati Constantin si Elena sa devina patronii spirituali ai municipiului, iar mai multe biserici care au fost sfintite sau pentru care s-a pus piatra de temelie au primit hramul Sfintilor Imparati. Au avut loc numeroase manifestari cultural-bisericesti dedicate Anului omagial al „Sfintilor Imparati Constantin si Elena“ si Anului comemorativ „Parintele Dumitru Staniloae“.

In plan social-filantropic, in urma colectelor organizate de Eparhie s-a adunat suma de 252.601 lei si au beneficiat de sprijin financiar sau material aproape 4000 de persoane. Peste 72.000 de portii de mancare au fost oferite de asociatii parohiale sau manastiri, iar in momentul de fata este in stadiu avansat de amenajare Centrul social-filantropic „Sfintii Doctori Cosma si Damian“ din Baia Mare, unde vor fi ingrijite 40 de persoane varstnice, asa cum se arata in comunicatul transmis de biroul de presa al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Sursa: basilica.ro

27 Ianuarie 2014

Vizualizari: 789

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

adunare eparhiala

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact