Amin peste Sibiu


Sibiul ramane un important centru religios, dar, mai mult decat atat, un model de dialog interconfesional, fapt ce a dus la desemnarea sa ca locatie a unui eveniment de exceptie. A treia adunare ecumenica europeana va avea loc in Sibiu, in 2007, in septembrie.

Toti factorii religiosi din judet vad in acest eveniment un prilej de imbogatire a vietii spirituale.

 

La ultimul recesamant, 0,7 la suta dintre sibieni au declarat ca nu au nici o treaba cu fenomenul religios. Doar 128 au folosit titulatura de atei, ceilalti apeland la diverse eufemisme.

Aceasta categorie nu reprezinta nici o noutate. S-a inregistrat doar o usoara crestere a numarului acestora fata de rezultatele ultimelor recesaminte, crestere deloc ingrijoratoare.

 

Spre molipsirea Vestului

 

Lucian Grozea preda la Facultatea de Jurnalism din Sibiu un curs intitulat "Presa si fenomenul religios contemporan". E de parere ca armonia interconfesionala ramane definitorie pentru Sibiu. Din perspectiva sa, 2007 va avea o importanta deosebita pentru toate Bisericile din Sibiu. "Asa cum se va revigora atunci viata culturala si cea religioasa va primi un impuls, mai ales pentru cei din afara cunoasterii doctrinare teologice prin provocarea curiozitatii si promovarea importantei unitatii in diversitate". Dialogul Est-Vest va avea iar de castigat. "Europenismul, la ora actuala, constituie o religie. Adunarea ecumenica din 2007 din Sibiu vine in stransa legatura cu integrarea in UE si reprezinta un prilej de a ne cunoaste mai bine cu unitatea, identitatea si diversitatea noastra. Cred, de asemenea, ca societatea romaneasca va aduce un progres de spiritualitate Vestului". E convins ca Biserica e pregatita pentru orice provocare, dar are dubii legat de starea societatii. Nu trece cu vederea, insa, si cateva schimbari necesare. "Bisericii i-ar trebui un purtator de cuvant care sa lamureasca orice tip de probleme, in sensul unei formulari concrete si concise. Dupa '90 au aparut, in cadrul facultatilor de teologie, si sectii dedicate asistentei sociale, prin care s-a dorit formarea unui personal calificat, care sa ajute Biserica in perspectiva unei implicari mai serioase in problemele sociale. Deja acest lucru se intampla, toate cele trei confesiuni istorice avand ample programe de ajutorare". In opinia sa, tineretul este mai religios decat o arata chiar unele sondaje, oferind un motiv serios de optimism. "Tutea spunea ca omul nu devine, ci se lamureste, or tocmai prin aceasta lamurire interioara se trece acum. Tinerii sunt mai degraba speriati de ritualul bogat, pe care il considera obositor, iar o mare parte sunt nehotarati, dar in mare cred in Dumnezeu".

 

Asteptand intelepciune

 

Hans Klein, decanul facultatii de teologie evanghelice, isi pune si el mari sperante in anul 2007. "Avem in fata un eveniment foarte important, care va da un puternic avant religiozitatii". Evenimentul este cu atat mai bine venit, in opinia sa, cu cat industrializarea nu intarzie sa-si faca simtite efectele. "Acest tip de societate schimba felul de gandire, precum si religiozitatea, iar tinerii devin cei mai afectati, ramanand cu un loc gol in suflete. In continuare, omul va avea mai multa incredere in sine si mai putina in Dumnezeu, va creste pe dinauntru. Peste acest om industrializat trebuie sa intre religia pentru a evita dezorientarea".


Tot pe tineret insista si Varro Sandor, paroh la Biserica Reformata din Sibiu. "Toate idealurile sunt venite din filme, sau de la staruri. Din acest motiv, noi avem foarte multe programe care le sunt dedicate, avem concursuri interactive pentru a-i atrage spre Biserica, ei ferindu-se de obicei de tot ce inseamna constrangere". Dumitru Abrudan, consilier cultural in cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, e la fel de mult atras de importanta lui 2007, care va confirma statutul Sibiului de "oras cu o personalitate interetnica si interconfesionala bine definita".


"Asteptam atunci peste 2.500 de invitati din intreaga Europa si mai ales tineri". Ramane constient si de unele mutatii sociale inerente. "Perioadele de tranzitie de la un regim politic la altul produc mereu zdruncinaturi, dar nu trebuie sa intarzie reactiile de aparare la aceasta stare. Cultura si Biserica trebuie sa conlucreze pentru a veghea la o buna orientare a tinerilor".

ziaruldesibiu.ro

.

11 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2200

Voteaza:

Amin peste Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE