Andrei Plesu a primit "Crucea Saguniana"

La Centrul pastoral-misionar „Sfantul Ierarh Andrei Saguna” din statiunea montana Paltinis, judetul Sibiu, a avut loc astazi, 27 noiembrie, prima consfatuire a noului cerc de cultura si spiritualitate, care aduna ierarhi, preoti, scriitori si intelectuali de elita.

In Biserica “Schimbarea la Fata” a Schitului Paltinis a fost oficiata Sfanta Liturghie la primele ore ale diminetii, cu participarea IPS Mitropolit Laurentiu, a unor preoti profesori, consilieri eparhiali si protopopi, precum si a intelectualilor invitati la cosnfatuire.

Slujba religioasa a fost oficiata de Preasfintitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar in soborul slujitor s-au aflat staretul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea si arhid. Ioan I. Ica jr. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitana din Sibiu, condus de eclesiarhul lacasului de cult, arhimandritul Macarie Tutul.
In cadrul Sfintei Liturghii, filosoful Constantin Noica a fost pomenit, iar la sfarsit a fost oficiata o slujba de multumire pentru toti participantii. O slujba de pomenire a marelui filosof a fost oficiata mai apoi si la mormantul sau de langa biserica schitului.

Dupa Sfanta Liturghie, IPS Mitropolit Laurentiu i-a oferit scriitorului Andrei Plesu cea mai mare distinctie a Mitropoliei Ardealului pentru mireni si anume “Crucea Saguniana”, un semn de pretuire si de apreciere fata de apropierea marelui scriitor fata de Biserica strabuna si fata de cele sfinte.

Ziua a continuat la Centrul pastoral-misionar „Sfantul Ierarh Andrei Saguna” cu prima intalnire a noului Cerc de la Paltinis, prin care se doreste reinnodarea unui vechi si fructuos dialog intre laicatul intelectual si teologi. Intalnirea a avut titlul “Cult si Cultura” si a avut ca scop identificarea principalelor teme pentru viitoarele intalniri de la Paltinis. Alaturi de Andrei Plesu, au fost prezenti la Paltinis mai multe personalitati din diferite domenii culturale si amintim aici pe duhovnicul Manastirii “Stavropoleos”, protosinghelul Iustin Marchis, impreuna cu stavrofora Mihaela Luchian, stareta manastirii amintite si monahia Atanasia Vaetis, muzeograf la asezamantul monahal si istoric de arta, profesorul arhitect Constantin-Aurelian Triscu, criticul literar Dan C. Mihailescu, scriitorul Costion Nicolescu, artistul restaurator Dan Mohanu, muzicologul Costin Moisil, pictorul Horea Pastina si istoricul Petre Guran.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Noiembrie 2013

Vizualizari: 400

Voteaza:

Andrei Plesu a primit "Crucea Saguniana" 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE