Anul Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti este marcat de catre Episcopia Severinului si Strehaiei prin organizarea celei de-a treia editii a simpozionului „Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate”, sub genericul "Credinta, libertate si sfintenie in ortodoxie”.
Deschiderea oficiala a simpozionului a avut loc luni, 20 septembrie 2010, in sala "Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial, bucurandu-se de participarea I.P.S. Dr.
Temele acestor manifestari sunt prilejuite de comemorarile jubiliare pe care Episcopia Severinului si Strehaiei le sarbatoreste in acest an si anume: „2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti”, potrivit hotararii Sfantului Sinod comunicata prin adresa nr. 3630/10 iulie 2009, 160 de ani de la intronizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica in scaunul de Episcop al Ramnicului Noului Severin; 40 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Nifon Criveanu, 10 ani de la plecarea la Domnul a mitropolitului Nestor Vornicescu.
"Aduceti-va aminte de mai marii vostri” Evr.13, 7
In cuvantul de deschidere, I.P.S. Dr. Irineu premite importanta si necesitatea organizarii unui astfel de eveniment : "Suntem cuprinsi de credinta in Mantuitorul Iisus Hristos, Care a promis sa fie cu noi pana la sfarsitul veacurilor. Duhul Sfant este Cel Care ne da calitatea de persoana, iar prin taina credintei, atunci cand ne aducem aminte de cineva este ca si cum ar fi langa noi, ca si cum ne facem contemporani cu inaintasii nostri. Lucrarea lui Dumnezeu face ca intotdeauna sa fie un vesnic prezent. Numai intr-un spatiu lipsit de viata si de credinta, evenimentele sunt trecute,si intr-o oarecare masura, sperate in viitor, dar in biserica noastra ele sunt mereu prezente, de unde si bucuria noastra de a fi impreuna, in comunicare si cuminecare. Toate aceste comemorari arata ca, dupa indemnul Sfantului Apostol Pavel, ne aducem aminte de mai marii nostri, carora le suntem urmatori, si tinem cu statornicie adevarul, credinta si traditia.”
La fel, P.S. Nicodim, mentioneaza ca simpozioanele si discutiile teologice "erau bineplacute chiar si parintilor desertului, dupa cum scria marele ierarh, mitropolitul Antonie Plamadeala. Se faceau in pustiul Nilului intalniri ale parintilor duhovnicesti, ale oamenilor incercati in nevointa. Asa se face ca in vremea Sfantului Antonie cel Mare, in prezenta unui mare numar de frati si ucenici se dezbatea importanta celei mai mari virtuti. Unii ziceau ca rugaciunea este cea mai mare, altii spuneau ca postul, dar Sf. Antonie cel Mare a aratat ca cea mai mare virtute o reprezinta discernamantul, in limbajul de pateric - dreapta socoteala.
Pe linia acestor parinti, ne-am adunat si noi, in incercarea de a implini si propunerea Preafericitului Parinte Daniel, de a comemora anul Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti, dar am avut in vedere si faptul ca se implinesc 160 de ani de cand a urcat Sfantul Calinic in scaunul istoric de la Ramnic. Nu se putea sa nu ne aducem aminte si de cei doi mitropoliti ai Olteniei , Nifon Criveanu de la a carui mutare la Domnul se implinesc 40 de ani, dimpreuna cu vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc 10 ani.”
"Nu poate un neam strain sa conduca spiritual pe alt neam”
La acest simpozion a participat si parintele protopop Boian Alexandrovici, preot al romanilor ortodocsi de pe Valea Timocului din Serbia, care a prezentat situatia ortodoxiei de cealalta parte a Dunarii: „Daca prin 1833 se incerca o conservare si o asimilare a limbii romane, am ajuns ca, dupa aproape 180 de ani sa nu mai stim limba noastra. Din pacate, tot mai multi tineri nu mai invata limba romana din diverse motive: sa nu aiba probleme la scoala sau cu autoritatile. Am ajuns ca, in secolul XXI sa avem oameni nebotezati, dar se vorbeste de ortodoxie si de crestinism. Aceasta face dovada unui singur lucru : nu poate un neam strain sa conduca spiritual pe alt neam. Pe un neam poate sa-l conduca spiritual numai preotii din acel neam. Sunt inca sate intregi cu oameni nebotezati, sau chiar daca sunt bozetati, se ingroapa fara preoti. Pe acestia trebuie sa ii ajutam si sa ii intarim, ca sa simta dragostea fratilor lor romani.”
De asemenea, prezenta domnului Consilier Superior al Secretariatului de Stat pentru Culte, Drd. Stelian Gombos, a fost de o inalta tinuta, comunicarea domniei sale fiind centrata pe Simbolul de credinta, ca teza si sinteza a marturisirii noastre ortodoxe.
"Cu certitudine continutul Crezului este cuprins de Sfanta Scriptura, iar parintii sinodali au reusit, prin vegherea si asistenta Duhului Sfant, sa redea claritatea teologiei crestine vis-a-vis de cumplita erezie subordinationista a lui Arie din Alexandria, vizand relatia din veci dintre Tatal si Fiul,precum si vis-a-vis de vicleana cugetare a lui Macedonie, indreptata impotriva Duhului Sfant.
Astfel, parintii sinodali au izbutit sa evite capcanele cugetarii logice, pamantesti, limitate ale ereziarhilor si sa se mentina la nivelul ceresc al spiritualitatii crestine din epoca Evanghelistilor, a Sfintilor Apostoli, a apologetior si a Sfintilor Parinti Marturisitori. ”
Prin lucrarile acestui simpozion se intentioneaza sa se sublinieze importanta Crezului Ortodox in viata Bisericii si a credinciosilor, contributia Sfintilor Parinti la definirea si apararea invataturii de credinta, la dezvoltarea talcuirii Sfintei Scripturi si la imbogatirea tezaurului liturgic si canonic.
Comunicarile ce vor fi sustinute vor fi publicate in volumul al treilea al simpozionului "Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate".
Sursa: episcopiaseverinului.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.