Apel pentru reactivarea Fratiei Ortodoxe Romane


Apel pentru reactivarea Fratiei Ortodoxe Romane

Comunicat de presa

Catre credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane!

Prin Comunicatul de fata, Comitetul de initiativa, semnatar al acestui document, informeaza publicul credincios ca intentionam ca din aceasta luna sa purcedem la infiintarea "Fratiei Ortodoxe Romane", inteleasa ca o asociatie religioasa pentru romanii ortodocsi din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ca organizatie non-guvernamentala si non-profit, cu sediul in municipiul Cluj-Napoca, Piata Avram Iancu nr. 18.

Asociatie prin excelenta a mirenilor, Fratia Ortodoxa Romana va promova ideea de spiritualitate crestina si cultura religioasa activa, prin organizarea de cursuri speciale pe teme religioase, dezbateri, conferinte si simpozioane, procesiuni, pelerinaje si excursii la locurile sfinte si manastirile cele mai importante ale crestinatatii, prin editarea de carti, reviste si pliante in sprijinul unei cat mai bune cunoasteri a normelor de viata crestine si a trecutului de lupta si afirmare a Bisericii noastre.

Ne-am inspirat si ne vom inspira din activitatea dusa pe acest taram de "Fratia Ortodoxa Romana", care a fiintat la Cluj intre anii 1933-1939, sub presedintia profesorului univ. dr.

Sextil Puscariu si cu binecuvantarea si ajutorul ierarhilor clujeni din acea vreme episcopii Nicolae Ivan si Nicolae Colan, dupa ce la Cluj s-a sfintit impresionanta cladire a catedralei. Munca de sprijinire a Bisericii Ortodoxe Romane de catre asociatia mireneasca "Fratia Ortodoxa Romana" a reprezentat un moment de mobilizare, comuniune si solidaritate pilduitoare pe care si noi dorim sa-l atingem.

"Fratia Ortodoxa Romana" pe care o vom reprezenta este gandita ca un for de dezbatere publica, ca un mijloc de comunicare cu publicul larg, ca o modalitate de implicare a tuturor la bunul mers al treburilor comunitatii crestine, cu accentul pus pe ideile solidaritatii si moralei crestine, pe sublinierea identitatii noastre in lumea Orientului ortodox si a Occidentului catolic si protestant, pe deschiderile cat mai largi sub raport ecumenic, pentru instaurarea principiilor crestine in bunul mers al societatii de fiecare zi.

Suntem convinsi ca numai prin asumarea componentei crestine in viata sociala, politica si culturala a omului secolului al XXI-lea, destinul nostru se poate schimba intr-o mare masura in bine. Un mare scriitor al secolului trecut prezicea secolului nostru o consolidare a spiritualitatii umane pe acest fundament: "Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc". Noi staruim in credinta ca el nu poate sa iasa din marasmul agresiv al modelor si influentelor superficiale decat prin apelul la religiozitate.

Bucurandu-ne pe deplin de increderea si sprijinul Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu Anania, avand alaturi puternica sa personalitate roditoare de cultura, Comitetul de initiativa cheama pe toti credinciosii Bisericii Ortodoxe sa ni se alature in acest nobil scop. Data publica a constituirii asociatiei noastre va fi anuntata in cel mai scurt timp.

Fie ca binecuvantarea Celui de Sus sa fie alaturi de noi!

Cluj-Napoca, 22 iunie 2008

Comitetul de initiativa:
[Prof. univ. dr. Mircea Popa; Acad. Prof. univ. dr. Horia Colan; Prof. univ. dr. Marius Traian Bojita; Prof. univ. dr. Crisan Mircioiu; Acad. Prof. univ. dr. Marius Porumb; Acad. Prof. univ. Nicolae Edroiu; Prof. univ. dr. Aurel Sasu; Prof. univ. dr. Andrei Marga; Prof. univ. dr. Oliviu Pascu; Prof. univ. dr. Ioan Stelian Bocsan; Prof. univ. dr. Constantin Ciuce; Prof. univ. dr. Radu Munteanu; Prof. univ. dr. Radu Solovastru; Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican; Prof. univ. dr. Nicolae Costin]

Pentru conformitate,
Biroul de presa
Pr. Bogdan Ivanov

Sursa: arhiepiscopia-ort-cluj.org

.

23 Iunie 2008

Vizualizari: 1224

Voteaza:

Apel pentru reactivarea Fratiei Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE