Arta crestina romaneasca la Praga

Astazi la ora 18,30, la Galeria Institutului Cultural Roman din Praga (Anglicka 26, Praha 2) va avea loc vernisajul expozitiei „Arta crestina romaneasca”. Curator: Mihaela Palade.

Vor fi expuse lucrari ale artistilor: Ana Ilie, Elena Murariu, Maria Elisabeta Bonef, Sorin Efros, Otilia Goergeta Efros, Mirela Leahu, Alexandru Nicolau, Claudiu Opaina.La vernisaj va fi proiectat un film documentar realizat de Anca Filoteanu, film consacrat artei iconografice romanesti si artistilor iconari.Expozitia va ramane deschisa pana pe data de 14 iunie.



Expozitia de arta crestina contemporana include lucrari cu tematica religioasa create prin diferite tehnici si pe diferite materiale: icoane tempera pe lemn, lucrari de grafica religioasa, icoane pe sticla, icoane de lemn, marmura si mozaic, icoane pe pergament.

„Icoanele sunt frumoase, nu pentru ca exprima frumusetile acestei lumi, ci pentru ca le transfigureaza, ele trimit catre frumusetea lumii divine, fara a anula frumusetea acestei lumi create, nu anuleaza natura, creatia in ansamblul ei, dar nici nu i se inchina ei. Icoana si-a formulat un limbaj propriu de exprimare artistica, delimitandu-se de arta cu tematica religioasa dar realizata realist.” (Mihaela Palade).

„Inca mai mult decat arta profana, arta iconarului cere nu numai maiestrie si talent, ci si inspiratie – har de la Duhul Sfant. Curatata de tot ce poate fi personal si redusa la esenta, icoana este menita ochiului duhovnicesc ca o imagine a lumii nevazute, a lumii din cer. Arta iconarului reflecta nu problemele vietii, ci raspunsul crestinesc in fata acestora: nu suferinta martirului intru credinta, ci rabdarea cu care omul pe calea sfinteniei accepta si implineste, cu supunere, cu bucurie, vointa lui Dumnezeu.” (Anca Filoteanu).

Sursa: amosnews.ro
Tudor CRISTIAN

.

12 Mai 2009

Vizualizari: 574

Voteaza:

Arta crestina romaneasca la Praga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE