Astazi este Hramul Bisericii Sfantul Antonie cel Mare


Credinciosii Parohiei „Sfntul Antonie cel Mare”, de lnga Piata Mica, serbeaza astazi hramul bisericii. Este singura biserica din municipiul Suceava (chiar din judet) care serbeaza in aceasta zi hramul. Hramul Sfntului Antonie cel Mare a fost optiunea preotului paroh Doru Filip, care ne-a spus ca „a fost o alegere pur personala, fiind impresionat in permanenta, inca din tinerete, de performantele spirituale ale Sfntului Antonie Egipteanul. Acesta a trait intr-o permanenta rugaciune, in asceza profunda, si se spune ca si demonii se temeau de el”. Credinciosii din aceasta parohie au mare incredere in patronul spiritual al acestei biserici, in special tinerii care vin cu nadejdea ca li se vor indeplini toate dorintele.

„Sf. Antonie cel Mare este un exemplu de curatenie, de puritate, de credinta, de aceea nu uit niciodata sa intru si sa ma rog Lui, de cte ori am prilejul sa fiu prin apropiere. Vin in mod frecvent la aceasta biserica in sesiune, inainte de fiecare examen si mi-a mers foarte bine”, ne-a spus Iuliana Golda.

 Ziua de marti, consacrata Sfntului Anton de Padova - in Biserica Catolica

Sfntul Antonie cel Mare este mult mai cunoscut si „cinstit” in sudul tarii, mai ales in Tara Romneasca, in Moldova, doar biserica din Suceava purtndu-i numele. Preotul Filip ne-a spus ca inca se mai face confuzie intre Sf. Antonie cel Mare Egipteanul si Anton de Padova pe care il sarbatoresc credinciosii catolici. Crestinii catolici spun ca milioanele de pelerini care alearga la mormntul Sfntului Anton, la Bazilica Sf. Anton, din Padova, in fiecare an, si multimea de credinciosi care participa la Sfnta Liturghie in zi de marti, zi consacrata devotiunii antoniene in mod deosebit este dovada cea mai elocventa ca acest sfnt este foarte apreciat de toti credinciosii catolici.

Anton de Padova a fost proclamat sfnt de Papa Grigore al IX-lea, ce l-a propus, ca exemplu de viata crestina, Bisericii Universale, pe data de 30 mai 1232, dupa doar 11 luni de la moartea sa. Preotul Doru Filip ne-a mai spus ca Sfntul Antonie cel Mare este ocrotitorul celor necasatoriti. De aceea tinerii pot veni cu incredere sa-si aplece genunchii in fata icoanei Sf. Antonie cel Mare si sa-i ceara ajutorul. Creznd in el, Sfntul ii va ajuta si le va da „parte buna”. Tot in aceasta zi, Biserica „Sfnta Vineri” cinsteste ziua Sfntului Antonie cel Mare, ca pe al doilea hram al bisericii.

Monitorul de Suceava

.

16 Ianuarie 2006

Vizualizari: 5607

Voteaza:

Astazi este Hramul Bisericii Sfantul Antonie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE