Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea legislatiei in vigoare, referitoare la predarea religiei in scolile publice, in urma demersurilor neconstitutionale si ilegale intreprinse in mai multe scoli din tara de Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) in prima jumatate a lunii septembrie 2012.
Astfel, in ziua de 10 septembrie 2012 presedintele ASUR, domnul Atila Nyerges a trimis o scrisoare catre directorii mai multor unitati de invatamant din tara, al carei continut este un amestec confuz de articole de lege, citate trunchiat si tendentios, fara legatura cu predarea religiei in scoala, cu scopul vadit de a dezinforma si de a intimida. In finalul scrisorii directorii de scoala sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca nu fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului.
Prevederile constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, „uitate” constant de ASUR in demersurile sale permanente de manipulare a opiniei publice, sunt urmatoarele:
1.
2. Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor: „In invatamantul de stat si particular, predarea religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute” (art. 32, alin. 1).
3. Legea educatiei nationale nr. 1/2011: Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina. Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat.” (art. 18, alin. 1-3). Prin urmare, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie.
Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii.
De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare.
Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.
-
Inceput de an la scoala mantuirii
Publicat in : Religie -
Batalia s-a incheiat, razboiul continua
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.