ASUR incearca din nou sa dezinformeze

In contextul dezbaterilor guvernamentale si parlamentare in legatura cu proiectul de buget pe anul 2014, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) incearca din nou sa dezinformeze opinia publica prin difuzarea unor false informatii, care ar exista in programele guvernamentale in vigoare (!), asa cum se mentioneaza in comunicatul de presa dat publicitatii.

Pentru corecta informare a opiniei publice, precizam ca din anul 2009 nu au mai fost aprobate contributii suplimentare de la bugetul de stat pentru personalul clerical. Asadar, informatia ASUR potrivit careia numarul preotilor platiti de Stat ar urma sa se mareasca cu cate 1000 de persoane anual este falsa.

In ceea ce priveste «programul guvernamental de finalizare a constructiei a aproape 250 de noi biserici pe an, de reparare a peste 400 de biserici si de finalizare a picturii la peste 200 de biserici pe an», asa cum pretinde ASUR, este in mod evident vorba despre o alta dezinformare flagranta. In acest sens, mentionam faptul ca bisericile nu se construiesc, nu se repara si nici nu se picteaza prin programe guvernamentale, ci la initiativa si cu sprijinul comunitatilor de credinciosi care sunt beneficiarii si principalii sustinatori financiari ai acestora. Astfel, la nivel national, peste 80% din fondurile folosite pentru construirea, repararea si pictarea bisericilor provin din donatiile credinciosilor si ale unor sponsori. Ajutorul primit de la Stat completeaza acest efort, mai ales in cazul parohiilor sarace.

Sprijinul financiar de la bugetul de Stat si de la bugetele locale pentru Culte este o obligatie asumata de Statul roman in urma secularizarii proprietatilor bisericesti din anul 1863, precum si o recunoastere de catre Statul Roman a rolului spiritual, educational, social-caritabil, cultural si de parteneriat social al cultelor, precum si statutul lor de factori ai pacii sociale (art. 7 alin. 1);Autoritatile publice coopereaza cu cultele in domeniile de interes comun si sprijina activitatea acestora. (Legea cultelor nr. 489/2006, art. 9 alin. 3).

In acest sens, reamintim ca in Biserica Ortodoxa Romana functioneaza in prezent 679 de institutii sociale, dintre care 44 institutii medicale (spital, clinici, centre de diagnostic si tratament, centre paliative, cabinete medicale si stomatologice, farmacii etc.) si 130 centre educationale (centre de zi, after-school, gradinite etc.), care sunt sustinute financiar de Biserica cu sprijinul credinciosilor si al unor sponsori.

Anul acesta, sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru cele 18 Culte recunoscute din Romania este de 487, 4 milioane lei si reprezinta 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul Romaniei pe anul 2013, de aproximativ 10 ori mai putin decat bugetul pentru educatie.

In Romania, potrivit statisticilor oficiale, exista 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, iar nu 4. 700 de scoli asa cum dezinformeaza reprezentantii asociatiei secular-umaniste, adica de peste 4 ori mai multe institutii de invatamant. Daca astazi in Romania se inchid spitale si scoli, aceasta se intampla nu din cauza construirii de biserici, ci ca urmare a scaderii numarului populatiei, inclusiv a celei scolare.

Dupa difuzarea sistematica in presa in ultimii ani a unor informatii eronate referitoare la finantarea Cultelor de la bugetul de Stat, dezinformarea parintilor, intimidarea directorilor de scoli si a profesorilor in ceea ce priveste ora de religie in invatamantul public, ASUR incearca o noua diversiune prezentata presei cu pretinse surse de documentare, probabil, din dorinta justificarii activitatii sale in fata celor care finanteaza activitatea ASUR, conform informatiilor aparute in presa din Romania.

Asemenea activistilor ideologiei ateist-comuniste din Romania, ASUR incearca din nou prin orice mijloace invrajbirea opiniei publice impotriva cultelor din Romania, intr-o perioada in care majoritatea cetatenilor fac fata tot mai greu crizei economice prelungite.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Pe aceeaşi temă

14 Noiembrie 2013

Vizualizari: 417

Voteaza:

ASUR incearca din nou sa dezinformeze 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

ASUR patriarhia romana

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE