Atelierul international de pictura bisericeasca

In perioada 16 noiembrie 2009 - 19 noiembrie 2009 la Facultatea de Teologie Dumitru Staniloae a Universitatii din Iasi se va desfasura "Atelierul international de pictura bisericeasca".

Atelierul va fi organizat de Grupul EIKONA (Pictori bisericesti care predau in universitatile europene) si Facultatea de Teologie Dumitru Staniloae din Iasi in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Afis - Atelierul international de pictura bisericeasca

Grupul EIKONA s-a constituit cu scopul de a face cunoscuta pictura bisericeasca de stil bizantin si este alcatuit din profesori de pictura bisericeasca din universitati din Bulgaria, Grecia, Romania, Rusia si Serbia. Prin intermediul unui spectru larg de manifestari (ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expozitii, conferinte, etc.) se urmareste promovarea picturii bizantine, explicarea sensului si functionalitatii acesteia. Un accent deosebit se pune pe evidentierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca si arta bisericeasca in general, reprezinta modalitatea, limbajul prin care comunitatea eclesiala realizeaza dialogul viu si personal cu Dumnezeu in prezent. Intrucat comunitatea eclesiala este vie si, prin urmare, intr-o dinamica continua, este de asteptat ca si limbajul in care aceasta se exprima (arta bisericeasca) sa fie intr-o continua dinamica. Nu este acceptabila pozitionarea pasiva pe care tindem sa o avem fata de arta bisericeasca. Nu numai ca nu este firesc sa ne rezumam la copierea si reproducerea vechilor artefacte: icoane, obiecte de cult, etc.; acest lucru semnaleaza lipsa trairii personale a relatiei cu Dumenzeu si cu sfintii sai, in comunitatile din care facem parte. Sigur ca, dimensiunea creativa trebuie foarte bine inteleasa si adanc fundamentata in traditia Bisericii si in scrierile patristice. Nu ne referim la o innoire gratuita, de tip formal-artistica, ci mai degraba la un mod personal de a trai viata in Biserica.

Atelierul international de pictura bisericeasca

Grupul EIKONA isi sprijina argumentarea pe diferentele formale majore observabile in arta bisericeasca a popoarelor ortodoxe. Desi exprima, infatiseaza acelasi continut si are aceeasi structura, arta are trasaturi stilistice deosebite in functie de regiunea geografica din care provine. Asezate alaturi, aceste formule diferite de exprimare arata cat de importanta este corelarea modului de exprimare plastica cu modul de tratire a credintei.

In acest sens socotim ca varietatea formala reprezentata de membrii Grupului EIKONA va ajuta la intelegerea creativitatii si aprofundarea picturii bisericesti bizantine.

Atelierul international de pictura bisericeasca

In primele trei zile ale Atelierului invitatii vor realiza cate o pictura murala in incinta Facultatii de Teologie Dumitru Staniloae din Iasi. Pe toata durata atelirului spatiul va fi deschis publicului. In cea de a patra zi-joi 19.11.2009 va avea loc o sesiune de comunicari cu tema: Metode de predare a picturii bisericesti.


Georgios Kordis - Ospitalitatea lui Avraam

Invitati:

Grupul EIKONA

- Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, Grecia;
- Prof. Yaroslava Alexeeva si Prof. Eugenia Davydenko, Institutul Ortodox de Teologie si Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
- Prof. Filip Davydov, Institutul Ortodox de Teologie si Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
- Lector Todor Mitrovic, Academia Ortodoxa a Bisericii Sarbe pentru Arte si Restaurare din Belgrad, Serbia;
- Lazar Predrag Markovic, Istoric de arta, Director de expozitii la Centrul Cultural Crestin din Belgrad, Serbia;
- Prof. Ivanova Desislava, Departamentul de Arta Crestina a Facultatii de Teologie a Universitatii «Sf. Chiril si Metodie» din Veliko Tarnovo, Bulgaria;
- Asistent Univ. Sorin Albu, Catedra de Conservare si Restaurare a Operelor de Arta, Facultatea de Arte a Universitatii de Arte si Design Cluj-Napoca;
- Asistent Univ. Coman Mihai, Catedra de Arta Sacra a Facultatii de Teologie «Justinian Patriarhul» a Universitatii Bucuresti;

- invitat de onoare maestrul Grigore Popescu restaurator si pictor bisericesc;
- Profesori de specialitate de la facultatile de profil din Iasi.

Foto: Mihai Coman

09 Noiembrie 2009

Vizualizari: 3703

Voteaza:

Atelierul international de pictura bisericeasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE