Bartolomeu I cere redeschiderea Institutului Teologic

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a declarat, ieri, ca spera in redeschiderea in curand de catre Turcia a unui important seminar ortodox, inchis in urma cu aproape 40 de ani.

Institutul de teologie din Halki, situat pe o insula din apropiere de Istanbul, a fost principalul centru de educatie religioasa al acestei confesiuni timp de peste un secol, dupa care a fost inchis de autoritatile turcesti in 1971, in virtutea unei legi care plaseaza universitatile sub controlul statului. UE, la care Turcia doreste sa adere, cere de mult timp redeschiderea seminarului.

“Speram ca seminarul se va redeschide si anuntam un raspuns oficial al guvernului”, a declarat inaltul prelat, potrivit Anadolu. “Exista multe discutii pana in prezent, dar nu si noutati din partea Ankarei”, a adaugat el.

In eforturile sale de aderare la UE, Turcia a luat masuri in ultimii ani pentru a apara drepturile minoritatilor sale care nu sunt de religie musulmana, dar n-a luat nicio decizie referitoare la acest seminar.

Luna trecuta, ministrul turc al culturii, Ertugrul Gunay, a declarat presei ca este avuta in vedere redeschiderea seminarului si ca ar putea fi gasita o solutie in legatura cu legea.

Seminarul ortodox din Halki este un element esential al Patriarhiei ecumenice din Istanbul, care dateaza din timpul Imperiului Bizantin. Fara el, Biserica nu-si poate forma clerul, ceea ce complica procesul de succesiune a lui Bartolomeu I.

Sursa: cronicaromana.ro

.

31 Iulie 2009

Vizualizari: 225

Voteaza:

Bartolomeu I cere redeschiderea Institutului Teologic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE