Bihoreni ilustri la Liceul Teologic din Oradea

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, prin implicarea cadrelor didactice de la catedra de istorie si discipline teologie si a elevilor, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea se afla in derulare proiectul educativ „Bihoreni ilustri”.

Proiectul urmareste promovarea si valorificarea in randul elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” si de la structura Colegiul Tenhic „Dimitrie Leonida” din Oradea, a patrimoniului cultural - religios si civic al orasului Oradea si al judetului Bihor, patrimoniu creat de personalitati ilustre ale vietii bisericesti, culturale si sociale din aceste tinuturi.

Pentru cunoasterea biografiei acestor personalitati prin proiectul amintit sunt programate, saptamanal, pe parcursul intregului semestru, intalniri cu elevii si cu cadrele didactice, in cadrul carora au loc prezentari ale vietii si activitatii cate unui „bihorean ilustru”.

Proiectul a debutat cu prezentarea personalitatii Episcopului Roman Ciorogariu (1852-1936) - ctitorul reinfiintatei Eparhii Ortodoxe Romane a Oradiei si patronul spiritual al Liceului Ortodox -de catre doamna Prof. Dr.

Elisabeta Ungur, si a Episcopului Dr. Vasile Coman (1912-1992) - cel care a reactivat invatamantul teologic universitar oradean - de catre Pr. Prof. Dorel Leucea.

Seria bihorenilor ilustri a continuat cu Aurel Lazar (1872-1930), avocatul oradean, care a redactat Declaratia de independenta de la Oradea, si care a militat pentru unirea Transilvaniei cu Tara-Mama la 1918. Un invitat special la aceasta prezentare a fost domnul Prof. Univ. Dr. Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Oradea, care a conturat biografia lui Aurel Lazar, domnia sa avand studii de specialitate in aceasta biografie.

A treia etapa a proiectului s-a concentrat asupra personalitatii Episcopului Nicolae Popoviciu (1903-1960), ierarhul martir care a avut mult de suferit din partea regimului comunist, suferinte care au culminat cu inlaturarea din scaunul episcopal si exilarea sa la Manastirea Cheia, din judetul Prahova.

Galeria marilor personalitati bihorene va fi completata, in saptamanile urmatoare, prin evocarea Mitropolitului Miron Romanul al Ardealului, a Mitropolitului Vasile Mangra al Ardealului, precum si a lui Emanuil Gojdu, Alexandru Roman sau Miron Pompiliu.

Pe langa aceste prezentari biografice, in cadrul proiectului mai sunt incluse vizite la diferite institutii bisericesti si culturale, ce poarta emblema acestor personalitati, intre care Palatul Episcopal si Muzeul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Muzeul Tarii Crisurilor sau Muzeul Aurel Lazar, activitati menite sa imbogateasca gradul de cultura si sentimentul de mandrie civica locala, de pretuire a personalitatilor religioase, culturale si politice locale, de catre elevi.

Proiectul are ca parteneri Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Geografie si Relatii Internationale, Departamentul de Istorie, si Muzeul Tarii Crisurilor.

Pr. prof. Alin Sonea

.

20 Februarie 2013

Vizualizari: 333

Voteaza:

Bihoreni ilustri la Liceul Teologic din Oradea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE