Biserica veche din Jina, judetul Sibiu a fost binecuvantata de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, in urma lucrarilor de restaurare a picturii din ultima perioada. Slujba de resfintire a picturii si de binecuvantare a tuturor lucrarilor de renovare a avut loc duminica, 20 ianuarie, cand intreaga localitate din muntii apropiati ce ocrotesc Sibiul a participat la manifestarile religioase si populare dedicate evenimentului. Lacasul de cult renovat in ultimii ani, cu hramul “Buna Vestire” a fost zidit in 1795, prin ofranda credinciosilor din Jina, cunoscuti in tara pentru ocupatia lor principala, adica oieritul, dar si pentru frumoasele obiceiuri populare pastrate cu sfintenie pana in zilele noastre, in ciuda tuturor oprelistilor si incercarilor istoriei comunitatii de pe fosta granita a Imperiului Austro-Ungar cu Tara Romaneasca.
Frumoasele costume populare specifice zonei, celebre fiind caciulile barbatesti ale jinarilor, au fost etalate la aceasta mare sarbatoare a satului. IPS Mitropolit Laurentiu a fost intampinat la Jina cu multa caldura de credinciosi, de preotii de aici si de autoritatile locale. Ierarhul si soborul de preoti, in care s-au aflat si oaspeti de seamt, cum ar fi consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa si directorul Muzeului “Prima Scoala Romaneasca” din Scheii Brasovului, pr. Vasile Oltean, au inconjurat biserica, au stropit-o cu apa sfintita si au uns-o cu Sfantul si Marele Mir. Dupa resfintirea picturii restaurate de pictorul Mihai Barhala, a urmat Sfanta Liturghie. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic “Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu.
Desavarsirea binefacerii
In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Laurentiu a explicat Evanghelia citita in aceasta duminica la Sfanta Liturghie, in care se prezinta minunea vindecarii celor zece leprosi, i-a felicitat si binecuvantat pe credinciosii din Jina si i-a indemnat sa-si pastreze credinta si traditiile cu sfintenie si cu mult respect fata de stramosii lor, ctitorii bisericii reinnoite in zilele noastre.
“Recunostinta pe care o datoram lui Dumnezeu este o virtute. Se spune intr-un proverb romanesc: foarte rar se intalneste recunostinta cu binefacerea. Dar cand cand se intalneste si binefacerea se desavraseste, pentru ca ne spune Evanghelia ca abia atunci s-a vindecat leprosul si trupeste si sufleteste, cand a mers la Mantuitorul pentru a-I multumi.”, a spus IPS Laurentiu. Ierarhul a oferit, apoi, acte de cinstire Consiliului si Adunarii Parohiale, primarului Iancu Beschiu si Consiliului local, pictorului Mihai Barhala dar si altor binefacatori ai comunitatii de la Jina.
Cuvantul de multumire al preotului paroh de la Biserica “Buna Vestire” din Jina, pr. Pavel Oltean a incheiat sarbatoarea.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.