Binecuvantare de lucrari la Poiana Marului

Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului a binecuvantat lucrarile de renovare de la Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Parohia Poiana Marului II, judetul Brasov, filia „Intre Vai”. Evenimentul a fost o prelungire a hramului din 21 mai, iar credinciosii din localitatea Poiana Marului arondati la biserica amintita au avut parte de o sarbatoare istorica pentru comunitatea lor. Vizita IPS Mitropolit Laurentiu la Poiana Marului, mai precis in comunitatea mica cunoscuta sub denumirea „Intre Vai”, a fost o sarbatoare pregatita din timp si care a adus multa bucurie duhovniceasca celor aproximativ 40 de familii de credinciosi.

Poiana Marului este cea mai intinsa localitate din tara, pe aproximativ 60 de kilometri. Casele rasfirate pe munti si dealuri, iernile grele si distantele mari pana la institutiile din localitate fac dificila viata oamenilor de aici. Cu toate acestea, bisericile din Poiana Marului sunt pline la sfintele slujbe, iar credinciosii arata un atasament deosebit fata de locurile lor de rugaciune.

Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Poiana Marului, catunul „Intre Vai” a fost zidita in primii ani dupa evenimentele din 1989, cand aici a luat amploare prozelitismul altor confesiuni. Prin grija Mitropolitul Antonie Plamadeala si a preotului Mihai Manolache, s-a zidit intre munti, pe un loc mirific, o biserica misionara, care sa-i pastreze pe oameni in credinta strabuna. In urma cu sase ani, biserica a fost oferita spre administrare preotului Moise Antal, care a initiat impreuna cu autoritatile locale si credinciosii mai multe lucrari de restaurare si renovare a bisericii. Pentru a opri scrugerile de apa care putea sa afecteze pictura interioara si peretii, s-a reparat acoperisul. Mai poi, s-a reparat fatada, s-au inlocuit ferestrele si usile, s-a achizitionat mobilier, strani si obiecte e cult noi si s-a monta o instalatie de incalzire termica.

Ierarhul a binecuvantat aceste lucrari in Duminica Orbului, prin stropirea cu apa sfintita. Ca binecuvantare pentru credinciosii din Poiana Marului, ierarhul a adus spre inchinare racla in care se pastreaza capul Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei. A urmat Sfanta Liturghie in lacasul de cult, cu o participare numeroasa din partea credinciosilor. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brasov. In soborul de preoti au facut parte protopopul de Bran-Zarnesti, Gheorghe Coltea, cei doi slujitori ai Domnului din Poiana Marului, Moise Antal si Nicolae Lucian Nan si alti clerici.

La finalul slujbei religioase, ierarhul a oferit mai multe distinctii si acte de cinstire. Astfel, pr. Ion Manea de la Parohia Tohanu Nou, Protopopiatul Bran-Zarnesti a primit distinctia „Crucea saguniana pentru clerici”, iar pr. Stefan Spirchez a fost hirotesit iconom stavrofor. Acte de cinstire au primit primarul comunei Poiana Marului, Nicolae Codreanu si Consiliul local, Adunarea si Consiliul parohiale si alti donatori si binefacatori.

La sfarsitul ceremoniei, pr. Moise Antal i-a multumit ierarhului pentru prezenta in mijlocul comunitatii din Poiana Marului si i-a oferit o icoana a Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Parintele Antal le-a multumit tuturor autoritatilor si credinciosilor care au sprijinit lucrarile si a oferit cate o icoana celor distinsi cu acte de cinstire de IPS Mitropolit Laurentiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

28 Mai 2014

Vizualizari: 182

Voteaza:

Binecuvantare de lucrari la Poiana Marului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Parohia Poiana Marului II

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE