Renumitul profesor si bioetician american H. Tristram Engelhardt a conferentiat la Sibiu, in Aula ”Mitropolit Ioan Metianu” a Facultatii de Teologie Ortodoxa ”Sfantul Andrei Saguna”. Tema a fost ”Razboaiele culturii: traind in ruinele Crestinatatii”, o analiza a evolutiei gandirii seculare intr-o societate construita odinioara pe principii crestine.
Conferinta de astazi, 5 octombrie, a adunat mai multi profesori de la facultatea gazda, de la alte facultati sibiene, studenti si oameni de cultura. Venit in Romania pentru a sustine o serie de conferinte la Centrul de Bioetica din Cluj-Napoca, profesorul Engelhardt a poposit si la Sibiu pentru a vorbi mediului academic despre diferentele de gandire si traire din lumea seculara si din crestinism, existente inca din timpuri stravechi si persistand in epoca moderna si cea post-moderna.
Legat profund de Romania prin rudele sale si prin contactele cu profesorii de aici, dar si prin faptul ca impartaseste aceeasi credinta strabuna cu romanii, dupa convertirea sa la Ortodoxie in urma cu 21 de ani, profesorul Tristram Engelhardt si-a declarat atasamentul fata de tara noastra, si fata de poporul roman, dar si placerea de a reveni mereu in orasele romanesti pentru a conferentia si pentru a se reintalni cu profesorii si studentii teologi.
Ratiunea l-a inlocuit pe Dumnezeu
In conferinta de la Sibiu, profesorul Engelhardt a analizat profund actualul context secular al lumii post-moderne, in care legile si organizarea societatii nu mai sunt fundamentate pe morala si preceptele crestine. Profesorul din SUA a prezentat o istorie a influentei culturii seculare in societatea vestica si conflictele dintre gandirea seculara si cea crestina de-a lungul timpului. Mai mult decat atat, a existat un fundament pre-crestin al gandirii omenesti, a subliniat bioeticianul, antichitatea fiind marcata de politeism, scepticism, decadenta morala si toleranta fata de multitudinea religiilor. Moralitatea desprinsa de crestinism, prin apelul la drepturile omului, la demnitatea fiintei umane si la ratiune a acutizat in epoca moderna conflictul dintre cultura iluminata si mostenirea crestina a primelor secole de dupa Hristos.
„In mariajul dintre credinta si ratiune, cea din urma primeaza. Consecinta finala a acestui lucru a fost ca dupa Reforma, dupa Razboiul de 30 de ani si dupa Razboiul Civil britanic, lumea a inceput sa imbratiseze ratiunea in locul credintei. Din secolul al XVIII-lea, aceasta prapastie s-a adancit si rezultatul a fost ca oamenii l-au inlocuit pe Dumnezeu cu aceasta unica ratiune”, a spus profesorul Engelhardt. Studentii si cei prezenti au avut posibilitatea sa adreseze intrebari renumitului profesor american, iar la final acesta a marturisit si amanunte despre convertirea sa si despre rolul Ortodoxiei pe continent american.
Concluziile de la conferinta din Sibiu s-au sintetizat pe ideea permanentei unui conflict intre crestinism si culturile seculare, asa cum a existat dintotdeauna, de la propovaduirea Evangheliei si pana in zilele noastre.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.