La Manastirea Horaita se afla singura biserica din Mitropolia Moldovei si Bucovinei inchinata Botezului Domnului. Programul liturgic dedicat hramului incepe din seara aceasta, cu slujba Privegherii, iar maine, dupa citirea Ceasurilor, va fi savarsita Sf. Liturghie. La final, se va oficia slujba Aghezmei mari.
Credinciosii in majoritate din satele invecinate Manastirii Horaita si din orasul Targu Neamt participa maine la hramul Bisericii “Botezul Domnului”.
Biserica unica prin elementele de arhitectura romano-bizantina
Asezata la altitudinea de 600 m, nu departe de poalele Muntelui Horaiciorul, langa versantul rasaritean al muntilor Stanisoarei din Carpatii Orientali, Manastirea Horaita a luat fiinta in prima jumatate a sec. al XIX-lea. Biserica actuala a manastirii, cu hramul „Botezul Domnului' a fost ridicata in timpul staretiei cuviosului parinte Ermoghen Buhus, intre anii 1848-1867, fiind sfintita la 20 octombrie de catre mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu. Biserica are 30 de metri lungime, 17 metri latime si aproximativ 20 de metri inaltime si a fost construita exclusiv din piatra, doar boltile fiind din caramida. Sfantul lacas este unic prin elementele de arhitectura romano-bizantina, precum si prin influente rusesti in numarul si configuratia celor opt turle. Pictura, in stil neobizantin, pe un fond caramiziu, a fost executata de Mihai Chiuaru, alaturi de ucenicii sai, intre 1988-1993, si a fost sfintita la 4 iulie 1993 de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in vremea arhipastoririi sale ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Impresionanta este catapeteasma bisericii, care a fost lucrata, dupa parerea unora, la Viena. Alte surse ne informeaza ca aceasta ar fi fost realizata cu putin timp inainte de anul sfintirii bisericii (1867), de catre unii sculptori in lemn din apropiere. Sculptura in sine releva ultima supravietuire a barocului, familiar majoritatii catapetesmelor romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In structura ei se afla, dupa aprecierea unor specialisti in domeniu, trei tipuri de lemn: tei, par si tuia. Catapeteasma este unicat in tara, probabil si in lume, in primul rand datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti. (Constantin Ciofu)
Sursa: mmb.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.