Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a resfinţit duminică, 24 iunie 2018, Biserica Bucur Ciobanul din Capitală, la 80 de ani de la ultima târnosire.
Este una dintre bisericile ale cărei origini au fost prilej de îndelungi discuţii, fiind atribuită, prin legendă, lui Bucur Ciobanul, întemeietorul Bucureştiului.
După alte opinii, actualul locaş de cult ar fi fost ridicat pe la începutul secolului al XVIII-lea, probabil ca paraclis sau biserică de cimitir a Mănăstirii Radu Vodă, perioadă certificată de inscripţia cu data de 1705, februarie 8, aflată pe o icoană din catapeteasmă.
Există și păreri care susțin că biserica a fost zidită în anul 1416, de către Mircea cel Bătrân.
Reînnoirea bisericii s-a făcut cu multă jertfă
„Ne bucurăm de reînnoirea acestui sfânt locaş care s-a făcut cu multă jertfă”, a spus Preasfinţia Sa făcând referire la osteneala pe care a depus-o părintele paroh Ionuţ Bărbulescu în renovarea monumentului istoric.
„Părintele paroh”, a adăugat Episcopul Timotei, „s-a ostenit nu doar pentru restaurarea ei, ci şi pentru reamenajarea zonei în care se află pentru că şi colina a avut nevoie de lucrări importante”.
Omilia rostită de ierarh la Sfânta Liturghie a prezentat credincioşilor un model de urmat în persoana centurionului care a mers la Hristos şi a cerut vindecare pentru subordonatul său.
Pe acest ofiţer roman îl avem şi noi ca exemplu pentru că, în general, oamenii sunt foarte atenţi cu cei care sunt deasupra lor, cu şeful lor, dar foarte rar se uită la cel din subordine, cum a făcut acest ofiţer roman.
Preasfinţia Sa a spus că acest demnitar roman „ne arată că Dumnezeu are pretutidneni şi în toate timpurile oameni aleşi care nu privesc doar deasupra lor, ci privesc şi la cei mai mici arătând o grijă specială faţă de ei”.
Având acest model din Evanghelie, Ierarhul a îndemnat „să fim atenţi faţă de cei care nu-i ajută nimeni, faţă de cei aflaţi în grea suferinţă, cumplit chinuiţi de boli, de încercări sau de mâhniri şi să ne străduim ca acestora prea mici să le slujim cu aceeaşi dragoste”.
Biserica Bucur Ciobanul
În jurul anului 1595 turcii conduşi de Sinan Paşa au ocupat Bucureştiul, au incendiat biserica ce fusese construită din porunca domnitorului Mircea cel Bătrân în 1416 şi au înălţat cu 2 metri de pământ colina acesteia, pentru a apăra Mănăstirea Radu-Vodă, locul din care îşi conduceau oastea.
Biserica urma să fie rezidită de calugarii Mănăstirii Radu-Vodă în timpul egumenului Atanasie, la început de secol 17.
Anul trecut, Biserica a primit un fragment din moaştele Sfinţilor Atanasie şi Chiril, patronii spirituali ai istoricului lăcaş de cult.
Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro
-
Biserica Bucur Ciobanul
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Parintele Alexie Barca
Publicat in : Parinti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.