Biserica Hagia Sophia din Ederne va fi redeschisa ca moschee

După transformarea altor două biserici purtând hramul Sfintei Sofia din Turcia în muzee și moschei, a venit rândul, unei a treia „Hagia Sophia", cea din Ederne, (districtul Enez). Potrivit ultimelor declarații făcute zilele acestea de către directorul general al Fundațiilor, Adnan Ertem, și aceasta urmează sa fie transformată în moschee.

Situată la granița cu Grecia, bucurându-se de o amplasare generoasă, în partea de sus a unui deal, ce îi permite astfel să poată fi văzută de oriunde, în imprejurimi, biserica „Hagia Sophia" din Enez este situată în orașul antic Ainos și, deși nu există documente, cercetătorii istorici au ajuns la concluzia că aceasta datează încă din secolul al XII-lea.

Vorbind pentru Anadolu, agenția națională de știri turcească, Ertem a specificat că, în prezent, Comitetul Regional Executiv de Protejare a Bunurilor Culturale a aprobat proiectul de reconstrucție și renovare a clădirii, care a fost descris ca fiind „moschee". Ertem a declarat ca proiectul va începe cât mai curând posibil, adăugând că „Hagia Sophia" urmează a fi inclusă în programul general de investiții al Fundațiilor.Basilica va fi astfel restaurată și redată în folosire ca moschee, în pofida declarațiilor anterioare conform cărora lăcașul urma să fie renovat ca muzeu. Întrebat fiind de ce clădirea trebuie să fie redeschisă ca moschee, Erdem a declarat că „lăcașul a fost un sanctuar sfintit ca moschee".

Guvernatorul Districtului Enez, Fatih Baysal, declarase în 2012 că utilizarea clădirii ca moschee sau nu, va fi decisă după restaurare. „Dincolo de tipul de utilizare, indiferent dacă acesta va fi folosit ca muzeu sau moschee, cert este că lăcașul trebuie neaparat să fie deschis".

Andreea Trandafir
Sursa: doxologia.ro

.

06 Mai 2015

Vizualizari: 142

Voteaza:

Biserica Hagia Sophia din Ederne va fi redeschisa ca moschee 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE