Biserica Mantuleasa va primi resfintirea

In cea de a 22-a Duminica de dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, va savarsi slujba de resfintire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” - Mantuleasa din Craiova. Evenimentul va fi insotit de lansarea monografiei sfantului lacas, lucrare publicata la Editura „Mitropolia Olteniei” si semnata de prof. dr. Toma Radulescu.

Una dintre cele mai vechi lacasuri de inchinare ale Baniei, Biserica Mantuleasa va primi maine vesmantul de praznic, fiind impodobita dupa cuviinta in haina noua prin ample lucrari de restaurare si consolidare.

Programul liturgic va începe de sambata seara cu slujba Vecerniei, unita cu Litia. A doua zi, la primele ore ale diminetii, IPS Parinte Mitropolit Irineu va poposi aici pentru a oficia slujba de resfintire si Sfanta Liturghie. La fine programului liturgic, dupa cuvantul de invatatura al IPS Irineu, va fi lansata monografia Bisericii Mantuleasa si filmul documentar ce cuprinde istoricul sfantului lacas de închinare.

Rolul Bisericii Mantuleasa în revolutia pasoptista

Rod al unei munci asidue de cercetare, fundamentata in mare pe documente de arhiva, dar si pe marturii ale celor care ce au fost legati de istoria sfantului lacas, lucrarea monografica a prof. Radulescu este pe departe cea mai complexa, scrisa pe acest subiect, pana in prezent. Cu aproape 300 de pagini de text si anexe (fotografii si detalii din viata bisericii), cartea aduce la zi o foarte importanta parte din istoria bisericii, contribuind esential la reconstituirea momoriei orasului. Lucrarea este structurata pe opt capitole, fiecare descriind cele mai importante evenimente si personalitati care au marcat viata bisericii. Asa se face ca, înca din primele pagini, prof. Radulescu expune pe larg istoricul „ctitorilor si a ctitoriei lor”, referindu-se în special la: numele bisericii, construirea acesteia, clopotnita, dascalii si cantaretii din vechime, scoala de la Mantuleasa etc. In cel de al doilea capitol, „Biserica Mantuleasa si principalele evenimente din epoca moderna”, autorul isi incepe descrierea din perioada 1848, amintind ca „multi enoriasi ai Mantulesei au pregatit ideologic revolutia de la 1848 si au fost în fruntea acesteia. Este bine cunoscut modelul oferit de fratii Petrache si Costea Romanescu a caror mama era nelipsita de la biserica si cunoscuta pentru faptele sale de ajutorare a celor nevoiasi. In ziua de duminica, 13 iunie 1848, a sost la Craiova guvernul revolutionar de la Islaz” (p. 50).

Preoti slujitori la altarul Mantulesei

Un alt capitol la fel de interesant este si cel dedicat slujitorilor bisericii (cap. VI). Aici, prof. Radulescu aduce la zi istoria biografica a celor care s-au ostenenit cu slujirea la altarul Mantulesei. Aici sunt pomeniti: Petre Stefulescu, Ilie Dumitrescu, Grigore Cristescu, Ion Dorobantu, Grigore Mihalache, Nicolae Popescu, Serghie Paduraru, Vladimir Isman, Ion Balteanu, Alexie Buzera etc. Intre acestia se numara si Dumitru Cinciu (1904-1982). Despre el, autorul spune ca a fost „una dintre figurile harismatice ale spiritualitatii ortodoxe romane care, prin activitatea sa, facuse din biserica craioveana …, vreme de jumatate de secol, un adevarat centru misionar de intensa traire crestina. Parintele Dumitru Cinciu este considerat de toti cei care l-au cunoscut, prieteni sau tortionari, ca fiind unul din reprezentantii crestin ortodocsi al carui spirit a fost transferat antre zidurile blestamate ale închisorilor cu menirea de a conserva si vitaliza valorile catorva generatii. Parintele Dumitru Cinciu a daruit întreaga sa viata iubirii aproapelui si slujirii lui Dumnezeu” (p. 89).

Intr-un cuvant, prof. Radulescu reuseste sa restituie, la ceas aniversar, file de nepretuita istorie, indispensabile vietii bisericesti din Oltenia.

Diac. Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

02 Noiembrie 2013

Vizualizari: 212

Voteaza:

Biserica Mantuleasa va primi resfintirea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE