Biserica din Noistat a fost sfintita

Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, a tarnosit Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ din localitatea Noistat, judetul Sibiu. Lacasul de cult din parohia arondata Protopopiatului Agnita a fost zidit la 1820, de micuta comunitate de romani din Noistat, din dorinta de a avea un lacas de inchinare ortodox. Vremurile dificile nu au permis ca biserica ortodoxa din Noistat sa fie tarnosita de un arhiereu.

Mai mult decat atat, pentru mult timp, Noistat a fost o filie a unei parohii. Aceasta pana in 1990, cand credinciosii din sat si-au exprimat dorinta de a avea un preot care sa oficieze slujbe religioase in biserica lor.

Lucrul acesta s-a implinit in anii de dupa Revolutia din 1989, iar in ultima perioada, comunitatea si-a concentrat eforturile pentru renovarea si reinfrumusetarea lacasului de inchinare. Lucrarile au inceput in 2009, sub coordonarea parohului Ioan Popescu. Au fost realizate drenaje, s-au refacut tencuielile, acoperisul si pictura interioara, in tehnica fresco. Biserica a fost impodobita cu mobilier nou, cu obiecte de cult si alte lucruri necesare unui lacas de inchinare. „Comunitatea noastra este mica, dar oamenii sunt atasati de biserica lor si ne-au sprijinit atat cat le-a fost cu putinta. Din putinii banuti castigati din cresterea animalelor si din agricultura, credinciosii din Noistat au oferit ajutor bisericii in toti acesti ani, pentru sprijinirea lucrarilor de renovare. Am mai primit ajutor financiar si din partea autoritatilor locale si din partea unor binefacatori“, ne-a spus parohul Ioan Popescu. Pictura bisericii din Noistat a fost realizata de Gheorghe Tivrea.

„Izvor nesecat de har“
Ziua sfintirii a fost o sarbatoare aleasa pentru Noistat, iar comunitatea s-a pregatit asa cum se cuvine pentru acest moment unic. IPS Mitropolit Laurentiu a fost intampinat cu multa bucurie si emotie de satenii invesmantati in costumul romanesc, dupa cum se obisnuieste in satele ardelene. Ierarhul a tarnosit lacasul de cult cu Sfantul si Marele Mir, l-a stropit cu apa sfintita, a asezat moaste in piciorul Sfintei Mese si a oficiat intreaga randuiala de sfintire a picturii si a Sfantului Altar.

Slujba de sfintire a fost urmata de Sfanta Liturghie in lacasul de cult, cu participarea catorva sute de credinciosi. Din soborul de preoti au facut parte protopopul de Agnita, Ioan Jurcan, parohul Ioan Popescu si alti slujitori ai Domnului din parohiile invecinate.

La final, ierarhul a explicat Evanghelia duminicala si i-a felicitat pe credinciosi pentru devotamentul aratat fata de biserica lor. IPS Mitropolit Laurentiu i-a indemnat sa fie in continuare alaturi de paroh in toate activitatile pastorale si administrative si sa vina la biserica lor ca la un loc de binecuvantare.

„Credinciosii din Noistat si-au dorit foarte mult sa aiba preotul lor. Romanii de aici au biserica lor, zidita la 1820, nesfintita de vreun arhiereu. Credinciosii au umplut astazi lacasul de cult si au fagaduit ca nu-l vor lasa gol si ca-l vor folosi asa cum l-am prezentat, ca un izvor nesecat de har. S-au inchinat cu totii, au sarutat Sfanta Masa si au mers la casele lor cu bucuria c-au participat la un eveniment unic din istoria comunitatii lor. Sa ne ajute Dumnezeu sa ne putem implini datoria, sa consacram bisericile care ne asteapta, iar credinciosii sa le cinsteasca asa cum se cuvine, multumind lui Dumnezeu pentru ocazia avuta de a invoca harul lui Dumnezeu asupra lacasurilor de inchinare“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Pentru activitatea de pana acum la Noistat, preotul Ioan Popescu a fost hirotesit iconom, iar primarul comunei Iacobeni, Ioan Vasile Cori, alaturi de Consiliul local si Adunarea parohiala, au primit acte de cinstire. Ca semn de pretuire si de recunostinta pentru vizita pastorala, IPS Mitropolit Laurentiu a primit din partea parohiei o icoana a Maicii Domnului.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

24 Septembrie 2013

Vizualizari: 180

Voteaza:

Biserica din Noistat a fost sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE