Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste astazi pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru-Valcea

 

Sfantul Antonie a trait in timpul domniei voievodului Matei Basarab si a domnitorului Constantin Brancoveanu.


S-a spus despre el ca ar fi un aroman, originar din orasul Ianina, din Grecia. Din cercetarile facute, putem sustine ca venea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei.

 

Impre­sionat de viata aleasa pe care o duceau calugarii de la Iezeru (ctitoria lui Mircea Voda Ciobanul, pe la mijlocul veacului al XVI-lea) a intrat frate in acest schit.

 

In jurul anului 1690 s-a retras la cativa kilometri de schitul Iezeru, in muntele cu acelasi nume, unde si-a gasit adapost intr-o pestera.

Aceasta i-a devenit chilie si loc de reculegere. Ne­multumit ca nu avea un loc anume randuit pentru rugaciune, a inceput sa sape alaturi un mic paraclis in stanca, largind stanca in asa fel incat sa poata face din ea un lacas de inchinare si de preamarire a lui Dumnezeu. Terminand aceasta bisericuta, i-a pus o catapeteasma si icoane, inzestrand-o cu cele necesare savarsirii dumnezeiestilor slujbe. Episcopul Ilarion al Ramnicului a sfintit acest locas. 

 

In aceasta bisericuta s-a rugat mereu cuviosul Antonie sihas­trul, pana la sfarsitul vietii. Cobora la schit doar in duminici si sarbatori pentru a asculta Sfanta Liturghie si a primi Trupul si Sangele Domnului.

 

Tinand seama de viata si nevointele sale, Sfantul Sinod al Bise­ricii noastre, in sedinta din 20 iunie 1992, a hotarat ca el sa fie asezat in randul sfintilor.

.

23 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2428

Voteaza:

Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste astazi pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru-Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE