Biserica Sfantul Anton - Curtea Veche a primit moastele Sfantului Antonie cel Mare

Sute de bucureșteni au participat în această seară la un moment istoric pentru Parohia Sfântul Anton – Curtea Veche, paraclis patriarhal: primirea moaștelor Sfântului Antonie cel Mare.

Racla ce adăpostește sfintele moaște a fost adusă în această seară de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu un sobor de preoți la Biserica Sfântul Anton, după ce a fost sfințită de Patriarhul României la Reședința patriarhală.


Sosirea moaștelor a fost așteptată de credincioși în rugăciune, pe scena amenajată în curtea locașului de cult fiind oficiată slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare. După aducerea sfintelor moaște, IPS Iosif a rostit un cuvânt de învățătură.

Ierarhul a subliniat faptul că aceste moaște sunt un mare dar și o binecuvântare atât pentru parohie și Capitală, cât și pentru întreaga țară.

Sfântul Antonie cel Mare era considerat sfânt încă din timpul vieții, a explicat Înaltpreasfinția Sa. De aceea, din smerenie el a poruncit ucenicilor să-i ascundă trupul după moarte pentru a nu fi venerat.

În continuare, ierarhul a evocat istoria descoperirii moaștelor și aducerea lor în Europa.

Trupul Sfântului Antonie a fost descoperit printr-o minune, în anul 561, și pus într-o biserică din Alexandria. În anii 630-640 au venit arabii și moaștele lui au fost mutate la Constantinopol, unde au rămas până în 1070, când Împăratul Roman al IV-lea Diogene le-a dăruit Nobilului francez Jocelin, fiul lui Guillaume, pentru ajutorul oferit în campaniile militare împotriva arabilor și astfel au ajuns în Occident.

Astăzi marele pustnic, „Patriarhul monahilor”, cum a fost numit Sfântul Antonie, vine să locuiască în mijlocul cetății, a spus IPS Iosif conform Radio Trinitas.

Din pustia Egiptului din dreapta fluviului Nil, din pustia schitului, trecând prin Alexandria, prin Constantinopol, prin Franța, Sfântul Antonie ajunge și la noi, după 1650 ani de la trecerea lui la Domnul, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În finalul cuvântului rostit, ierarhul a îndemnat pe credincioși să se roage și pentru românii din afara țării, care, a subliniat Părintele Mitropolit, nu se leapădă de credința creștină, ci se întăresc în ea, râvnind cu dor la frații lor, la mănăstirile și la bisericile din țară.

Pr. Paroh Gheorghe Zaharia a spus că aducerea moaștelor Sfântului Antonie este un moment istoric pentru comunitatea păstorită. Părintele a prezentat demersurile făcute pentru împlinirea acestei dorințe.

În iulie 2016, în urma unei informații cum că moaștele Sfântului Antonie ar exista și s-ar afla într-o biserică din Franța, lângă Grenoble, părintele Zaharia a făcut o adresă către Patriarhul României.

Ca urmare, Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din București a efectuat un studiu amplu pentru a avea certitudinea autenticității informațiilor.

Apoi, cu sprijinul IPS Iosif, care a mediat discuțiile cu Episcopul de Grenoble, a fost obținut fragmentul din moaștele Sfântului Antonie cel Mare și adus în București în urmă cu câteva săptămâni.

La final, pentru întocmirea studiului istoric și patristic cu privire la viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare Părintelui Constantin Pătuleanu i-a fost oferit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru clerici.

Sorin Ioniţe
Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

05 Iulie 2017

Vizualizari: 690

Voteaza:

Biserica Sfantul Anton - Curtea Veche a primit moastele Sfantului Antonie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact