Praznicul Tuturor Sfintilor este sarbatoare de hram pentru mai multe lacasuri de inchinare din Oltenia. La Craiova, trei biserici sunt inchinate "Tuturor Sfintilor”. Astfel, in incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, Paraclisul mitropolitan "Toti Sfintii” isi sarbatoreste hramul in aceasta zi. Lacasul de inchinare a fost construit din lemn, la inceputul anilor 1780, in localitatea gorjeana Talpasesti. Biserica a fost stramutata la Craiova in timpul pastoririi ca Mitropolit al Olteniei, a vrednicului de pomenire Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, in anul 1975.
Biserica "Hagi Enus” este de asemenea inchinata "Tuturor Sfintilor”. Se numara printre putinele biserici craiovene, monument-istoric, unde se mai pastraza clopotnita originala. Istoria sfantului lacas este strans legata de numele negustorului Nicolae Ceausoiul sau Ceausescu, asa cum este mentionat in actele bisericii si in pisanie. Ctitoria sa a fost ridicata pe temelia vechii Manastiri "Toti Sfintii“, intre anii 1792-1800, in timpul domnitorului Mihail Constantin Sutu si al episcopilor de Ramnic, Filaret si Nectarie. In decursul timpului, Biserica Hagi Enus a fost cunoscuta de craioveni sub mai multe denumiri. Locuitorii Baniei au cunoscut biserica sub numele hramului vechii manastiri a Tuturor Sfintilor, denumire care s-a pastrat pana in anul 1782. Dupa infiintarea Targului din Afara, datorita asezarii, ea era cunoscuta sub numele de "Biserica Targului de Afara”. Astazi ea se numeste Hagi Enus, dupa numele unuia dintre fratii fiului adoptiv al familiei ctitorului.
Si Biserica "Toti Sfintii - Basica”, isi sarbatoreste hramul. A fost construita intre anii 1710 si 1730, de familia paharnicului Chiriac Jianu. Arhitectura este in forma de corabie. Numele de “Basica” i se datoreaza turlei initiale, care fusese construita in forma sferica, atragand privirile vizitatorilor. In urma cutremurului din 1830, biserica a fost grav avariata, laolalta cu turla, care s-a prabusit, nemaiputand fi reconstituita. In locul ei a fost ridicata o noua turla din barne de stejar tencuite, care se pastreaza si astazi.
De asemenea, Biserica "Sfantul Nicolae - Brandusa” isi sarbatoreste unul din hramuri in aceasta duminica. Situata in strada Brandusa, numarul 12, biserica este cunoscuta indeosebi sub denumirea de "Brandusa” dupa numele uneia din cele mai vechi mahalale din Craiova. Dupa documente apare ca zidita din temelie in anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Este construita din zid de caramida subtire in forma de corabie (nava), spre Est in semicerc, iar spre Vest cu pridvor deschis sustinut de patru stalpi rotunzi de caramida. Nu are turle si este singura biserica din Craiova construita in acest stil.
Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.