Bisericile se pronunta impotriva Codului Da Vinci


Filmul "Codul lui Da Vinci", a carui premiera mondiala va avea loc pe 18 mai, a incins spiritele in Republica Moldova. Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove a facut un apel catre credinciosi sa boicoteze acest film pe care l-a calificat drept instigare la ura fata de crestinii ortodocsi.


Apelul Mitropoliei Chisinaului si a Intregii Moldove, subordonata canonic Patriarhiei Ruse, a fost semnat de catre toti cei cinci episcopi din cadrul ei, inclusiv de catre PS Iustinian al Tiraspolului.

 

Faptul ca proprietarii celei mai mari retele de cinematografe din Republica Moldova, se spune in apel, "cheama publicul sa plateasca pentru "placerea" monstruoasa de a vedea aceasta hulire a Dumnezeirii nu e o afacere personala, ci o insulta publica la adresa Bisericii si a tuturor crestinilor".

 

"Instigare la ura"

 

Proiectarea filmului respectiv in Republica Moldova reprezinta si o instigare la ura religioasa fata de crestinii ortodocsi care, potrivit ultimului recensamnt, formeaza 93,4% din poporul acestei tari, se mai spune in apel.

 

Parintele Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei Moldovei, spune ca ofensa adusa prin acest film crestinilor este cu att mai grava cu ct loveste direct in valorile crestine.

 

"Este un subiect de injosire a subiectului credintei noastre care este Mntuiroul Hristos, care este Dumnezeu adevarat si Rascumparator al pacatelor noastre. In filmul respectiv insa el apare ca un simplu om, cu vicii si cu patimi omenesti, cu viata pamnteasca, cu urmasi etc. ceea ce contravine in totalitate dogmaticii si doctrinei Bisericii Ortodoxe", spune Vadim Cheibas.

 

Reprezentantii Mitropoliei Basarabiei, subordonate Patriarhiei Romane, si cei ai Episcopiei Romano-Catolice de Chisinau, au solicitat si ei crestinilor sa boicoteze acest film.

 

Opera artistica, nu religioasa

 

Cei mai multi dintre chisinauieni nu par insa sa cunoasca deocamdata prea multe nici despre film, nici despre apelul clericilor, dupa cum am constatat chiar in fata cinematografului care va proiecta flimul peste 2 zile.

 

Victor Selin, proprietarul retelei de cinematografe „Patria”, cea mai mare din Republica Moldova, se arata insa sigur ca declaratiile clerului nu vor influenta in nici un fel premiera filmului. Premiera va avea loc la data stabilita, spune Victor Selin, mai ales ca este o opera artistica si nu de una religioasa.

 

"Este normal ca Biserica apara valorile evanghelice etc, etc. Insa modul in care face acest lucru si incercarea de a influenta puterea sa interzica acest film, pun oarecum la indoiala libertatea umana. La noi Biserica este separata de stat si avem si viata laica, nu doar bisericeasca", a spus Victor Selin.

 

Pelicula “Codul lui Da Vinci” a fost filmata in baza romanului cu acelasi nume al scriitorului Dan Brown. Potrivit romanului, Iisus Hristos ar fi avut copii cu Maria Magdalena, iar urmasii lor ar trai pana in prezent.

 

Aceasta carte, deopotriva cu filmul, a provocat critici dure att din partea Vaticanului, cat si a mai multor biserici ortodoxe, cum ar fi cea din Grecia sau Rusia si a adus in prim-plan o intrebare mai veche: pna unde poate ajunge libertatea de exprimare atunci cnd este vorba de sentimentele

 

Corneliu Rusnac

.

17 Mai 2006

Vizualizari: 1778

Voteaza:

Bisericile se pronunta impotriva Codului Da Vinci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE