'Calea Sfintilor', strabatuta de mii de pelerini

Parte a identităţii cetății Iașului ultimilor ani, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, a adunat în această seară mii de ieşeni şi pelerini, precum și sute de monahi și preoți. Tradiţionala procesiune a pornit de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Ca o noutate, în acest an au fost prezenţi și un pluton de militari de la Batalionul 151 Infanterie Războieni - „Lupii Negri”, precum și muzica militară a Garnizoanei Iași.

Alături de racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Pelerinajul "Calea Sfinţilor” din acest an a fost purtată în procesiune și racla cu osemintele a 33 de sfinți, ce este așezată de-a lungul anului spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Iași, precum și icoana cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, icoană în care se află un fragment din moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu.

Ieşirea cu sfintele moaște s-a făcut prin poarta de lângă Casa Nicodim. S-a mers apoi pe strada I.C. Brătianu, până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, pe lângă Teatrul Naţional şi statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Vodă, până la intersecţia cu strada Armeană, pe care s-a coborât spre Biserica „Sf. Sava cel Sfințit”, unde s-a făcut prima oprire pentru o scurtă slujbă religioasă. În continuare, s-a mers pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde a avut loc următoarea oprire. S-a rostit şi aici o ectenie întreit scurtă, după care pelerinajul a continuat spre Catedrala Mitropolitană pe pietonalul Ștefan cel Mare şi Sfânt. La final, sfintele moaște și icoana cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu au fost aşezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Procesiunea a fost urmată de slujba de Priveghere – Vecernia, Litia şi Utrenia, ce a avut loc în Catedrala Mitropolitană. (Tudorel Rusu)

O mare de pelerini au înconjurat-o pe Sfânta Parascheva

Pelerinajul "Calea Sfinţilor" se bucură an de an de prezenţa unui număr mare de pelerini atât din Iaşi, cât şi din alte părţi ale ţării. Pe tot parcursul traseului, oamenii au ţinut în mâini lumânări aprinse şi au cântat troparul Sfintei Parascheva. Un moment emoţionant a fost trăit de medicii şi mamele internate în Spitalul "Cuza Vodă" din Iaşi. "Este prima dată când văd atât de multă lume adunată în preajma Sfintei Cuvioase Parascheva. Aşa cum au făcut şi celelalte paciente, şi eu m-am rugat pentru sănătatea copilului pe care îl voi aduce pe lume", a spus Teodora din Iaşi. Aşezaţi pe marginea străzilor au stat copii şi bătrâni, formând un culoar de lumină pentru Ocrotitoarea Moldovei. "Am venit la acest pelerinaj în primul rând pentru că suntem credincioşi ortodocşi şi pentru că Sfânta Parascheva ne ajută de fiecare dată când îi cerem ajutorul. Am avut bucuria de a trece prin dreptul raclei Sfintei Parascheva", s-a exprimat Maria din Iaşi. "Acest pelerinaj a avut o încărcătură spirituală deosebită. Am o mulţumire sufletească foarte mare pentru că am participat la acest pelerinaj", a declarat Vasile din Cotnari. Pelerinii Sfintei Parascheva au înveşmântat Iaşul prin rugăciunile şi prezenţa lor la Pelerinajul "Calea Sfinţilor". Cu toţii au luat din duhul Sfintei pentru a-l duce în casele lor, ca să rodească de-a lungul vieţii, spre mântuirea sufletelor lor. (Constantin Ciofu)

Sursa: doxologia.ro

.

11 Octombrie 2014

Vizualizari: 175

Voteaza:

'Calea Sfintilor', strabatuta de mii de pelerini 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE