Cantus Mundi, in gradina complexului Palas din Iasi

Seara zilei de 2 iulie a deschis Festivalul - Concurs Coral International pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, editia a II-a, cu un concert ce a reunit mai multe coruri din tara, dar si din strainatate.

La vreme de vecernie, gradina de vara a complexului Palas din Iasi a fost gazda unui eveniment de amploare, care a deschis o serie de concerte, lansari de carte si workshop-uri legate de muzica corala. Asociatia Iubire si Incredere, in parteneriat cu Parohia Ortodoxa „Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant” din Iasi, a ales ca, in ziua ocrotitorului bisericii, sa inceapa si Festivalul - Concurs Coral International pentru Tineret „Gavriil Musicescu”.

Cea de-a II-a editie a debutat cu un concert care a reunit mai multe coruri din tara, dar si din strainatate.

Evenimentul, la care au asistat cateva sute de spectatori, a fost deschis de catre corurile reunite ale Fundatiei Solidaritate si Speranta, institutie de caritate din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Au urmat corul Muzica Viva, coordonat de Daniela Dorosinca, apoi tinerii de la Colegiul National de Arta „Octav Bancila” si ansamblul de copii ai Colegiului National de Arta „Ion Vidu” din Timisoara.

Surpriza evenimentului a fost prezenta unei formatii corale din Ucraina, tara ce se confrunta cu o stare de instabilitate politica. Pornit la drum tocmai din orasul Ternopol, corul Fantazia a incantat suflete iesenilor cu mai multe piese din repertoriul traditional ucrainian.

Seara a fost incununata de prezenta Corului National de Camera Madrigal, institutie ce are in desfasurare proiectul Cantus Mundi. Acest proiect, initiat inca din anul 2011, are ca scop comunicarea prin muzica, o forma care si-a dovedit forta de a trece dincolo de statutul social, distanta geografica, de problemele sociale cu care copiii din Romania, dar si din multe alte locuri isi incep viata.

Prin diversitatea participantilor si varietatea pieselor interpretate, seara de 2 iulie a constituit un adevarat Cantus Mundi, intr-un oras ce se doreste a fi, in viitor, Capitala Culturala Europeana.

Nicolae Pintilie
Sursa: doxologia.ro

.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE