Castigatorii Concursului 'Crezul meu' au fost premiati de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel

Dupa Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala Patriarhala Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a premiat castigatorii Concursului „Crezul meu” care au primit din partea Patriarhului Romaniei diploma „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, insigna „Crucea Patriarhala” (emisa cu prilejul implinirii a 125 de ani de la recunoasterea oficiala a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane si a 85 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie), volumul „Simbolul de credinta crestin ortodox”, precum si Revista Patriarhiei pentru copii si familia crestina „Chemarea Credintei”.

Cu acest prilej, Patriarhul Romaniei a aratat ca acesti copii sunt 'florile credintei parintilor lor': 'Iar parintii lor dupa trup care i-au dus la Biserica i-au invatat ca ei mai au si alti parinti, parinti duhovnicesti, pe preotii din parohie si pe nasii lor de la Botez. Acesti copii si acesti tineri au meditat si ei asupra Crezului nostru comun. Si cei mai buni dintre ei care au castigat concursul la nivel de Protoierie sau Protopopiat, apoi la nivel de eparhie au venit aici la Bucuresti, la Patriarhie. Noi nu i-am mai obosit cu un alt concurs, ci doar confirmam ca ei sunt premianti in eparhii. Si pentru ca ei sunt premiantii eparhiilor astazi devin si premiantii Patriarhiei Romane.

Tinerii castigatori au fost chemati apoi de Patriarhul Romaniei care le-a acordat premiile si diploma Sfintii Imparati Constantin si Elena, diploma tiparita special pentru ei, pentru participare cu merite deosebite la Concursul de Oratorie crestina 'Crezul meu' din proiectul 'Hristos impartasit copiilor' al Patriarhiei Romane, organizat cu prilejul Anului Omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Romanesti 2010’.

De asemenea, Patriarhul Romaniei a aratat simbolismul darurilor oferite: „Le vom oferi si cate o insigna special facuta pentru ei si anume Crucea patriarhala, intrucat anul acesta este si anul Autocefaliei Romanesti. Se implinesc 125 de ani de cand Biserica noastra a devenit autocefala, aceasta inseamna ca are conducere proprie, iar Sinodul ei ia hotarari definitive care nu mai trebuie confirmate de vreo autoritate externa sau superioara. Si aceasta Cruce patriarhala care are bratele intr-o forma de multiplicare la infinit, precum coloana infinita a lui Brancusi, sugereaza viata eterna, deoarece era un monument pentru eroii din Primul Razboi Mondial. Crucea patriarhala cu bratele care se multiplica la infinit arata nesfarsita iubire a Preasfintei Treimi aratata in Hristos Mantuitorul sau Izbavitorul lumii.

Deci, oferim aceasta Cruce pentru ca diploma nu o pot purta tot timpul cu ei. Dar Crucea, ca insigna, o poarta in piept si isi aduc aminte atat de iubirea Preasfintei Treimi atunci cand ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci, cat si de faptul ca ei sunt fiii si fiicele duhovnicesti ale Patriarhiei Romane oriunde s-ar afla in tara sau in strainatate. De asemenea, fiecare din premianti va primi si cartea aceasta recent tiparita la Editura Cuvantul Vietii a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei care se numeste Simbolul de credinta crestin-ortodox. Si pentru fiecare premiant sau premianta noi am semnat personal. Am dorit sa fie personalizata, deoarece ei au facut un efort sa vina din toata tara aici. De asemenea, dorim sa le oferim trei iconite. Prima cu Sinodul I Ecumenic sub o forma mai restransa: Sfantul Imparat Constantin cel Mare in mijloc si apoi unii dintre parintii mai ravnitori si care au contribuit mai mult la formularea sau definirea Credintei Ortodoxe la Niceea. Apoi, o alta icoana in care Sfantul Imparat Constantin cel Mare este pe tronul imperial. O alta iconita cu chipul Sfintei Treimi, iar pe verso este Crezul Ortodox ”, informeaza Radio TRINITAS.

Concursul de oratorie crestina „Crezul meu” a fost organizat de sectorul teologic- educational al Patriarhiei Romane, fiind prima competitie de acest fel organizata la nivel national.

Sursa: arhiram.ro

23 Mai 2010

Vizualizari: 472

Voteaza:

Castigatorii Concursului 'Crezul meu' au fost premiati de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE