Catedrala mitropolitana „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” si-a serbat luni, 11 august, ocrotitorul. Sfantul Ierarh Nifon, ale carui sfinte moaste se afla adapostite aici, au fost cinstite de sute de credinciosi olteni. Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata de Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
Momentele liturgice dedicate Sfantului Nifon au inceput de duminica seara, cand, slujitorii catedralei mitropolitane au savarsit slujba Vecerniei unita cu Litia. Dupa slujba, racla in care se gasesc moastele sfantului si particele din moastele Sfintilor Serghie, Vah si ale Sfintei Tatiana Diaconita, a fost purtata in procesiune imprejurul sfantului locas.
Sfantul Ierarh Nifon si legaturile sale cu Tara Romaneasca
Sfantul Nifon a fost chemat in Tara Romaneasca pentru organizarea Bisericii in timpul domniei lui Radu cel Mare (1496 – 1508). In anul 1503 a convocat Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Tara Romaneasca si a infiintat episcopiile Ramnicului si Buzaului. Dupa un conflict cu domnitorul roman, sfantul s-a retras la Sfantul Munte Athos de unde a plecat la Domnul, la 11 august 1508. În anul 1517, moastele sale au fost aduse in Tara Romaneasca de Sfantul Domnitor Neagoe Basarab, fost fiu duhovnicesc al acestuia, care a dorit in acest fel sa se stearga nedreptatea facuta de inaintasul sau. Dupa terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Arges, Neagoe a cerut ierarhilor tarii ca mitropolitul Nifon sa fie trecut in randul sfintilor, pomenirea lui urmand a se face la 11 august a fiecarui an. Aceasta a fost in fapt prima canonizare a unui sfant savarsita pe teritoriul tarii noastre. Drept multumire, calugarii din Sfantul Munte Athos au daruit lui Neagoe Basarab capul si o mana a Sfantului Nifon, moaste care au fost aduse de acesta la Curtea de Arges.
Dupa infiintarea Mitropoliei Olteniei, in anul 1949, in vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian, moaste Sfantului Ierarh Nifon au fost aduse la Catedrala „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde se afla si astazi. (Diac.
Sursa: mitropoliaolteniei.ro.
-
Viata si acatistul Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.