Catedrala mitropolitana din Craiova si-a serbat ocrotitorul

Catedrala mitropolitana „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” si-a serbat luni, 11 august, ocrotitorul. Sfantul Ierarh Nifon, ale carui sfinte moaste se afla adapostite aici, au fost cinstite de sute de credinciosi olteni. Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata de Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Momentele liturgice dedicate Sfantului Nifon au inceput de duminica seara, cand, slujitorii catedralei mitropolitane au savarsit slujba Vecerniei unita cu Litia. Dupa slujba, racla in care se gasesc moastele sfantului si particele din moastele Sfintilor Serghie, Vah si ale Sfintei Tatiana Diaconita, a fost purtata in procesiune imprejurul sfantului locas.

A doua zi, Sfanta Liturghie a fost oficiata de IPS Parinte Irineu. La finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credinciosilor prezenti cuvant de invatatura, evocand viata si minunile sfantului ierarh. Totodata, IPS Parinte a evidentiat darul de mare pret pe care l-a primit catedrala mitropolitana, odata cu sfintele moaste ale cinstitului ierarh. „Praznicul Sfantului Nifon ne reuneste in fiecare an, la 11 august, in aceasta sfanta catedrala, ce adaposteste cinstitul cap si mana dreapta a sfantului, odoare de mare pret pentru toti credinciosii olteni. Aceasta demonstreaza dragostea lui Dumnezeu care ne-a daruit aceste sfinte odoare, iar pe de alta parte incuviintarea Sfantului Nifon, prin harul Sfantului Duh, ca toti credinciosii care cinstesc si se inchina la sfintele moaste sa primeasca har si binecuvantare, raspuns la rugaciuni si mangaiere atunci cand sunt in necaz si durere. Pentru ca Sfantul Nifon este placutul lui Dumnezeu, cel care s-a ostenit sa infrumuseteze viata sa cu fapte bune, ajungand la acea inaltime duhovniceasca ce-i permitea sa preguste din frumusetile raiului inca de pe pamant. De aceea, cinstindu-l pe Sfantul Nifon il cinstim pe Bunul Dumnezeu impreuna cu toti sfintii si suntem la Sfanta Liturghie, in comuniune desavarsita cu Imparatia cereasca”, a conchis IPS Irineu.

Sfantul Ierarh Nifon si legaturile sale cu Tara Romaneasca

Sfantul Nifon a fost chemat in Tara Romaneasca pentru organizarea Bisericii in timpul domniei lui Radu cel Mare (1496 – 1508). In anul 1503 a convocat Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Tara Romaneasca si a infiintat episcopiile Ramnicului si Buzaului. Dupa un conflict cu domnitorul roman, sfantul s-a retras la Sfantul Munte Athos de unde a plecat la Domnul, la 11 august 1508. În anul 1517, moastele sale au fost aduse in Tara Romaneasca de Sfantul Domnitor Neagoe Basarab, fost fiu duhovnicesc al acestuia, care a dorit in acest fel sa se stearga nedreptatea facuta de inaintasul sau. Dupa terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Arges, Neagoe a cerut ierarhilor tarii ca mitropolitul Nifon sa fie trecut in randul sfintilor, pomenirea lui urmand a se face la 11 august a fiecarui an. Aceasta a fost in fapt prima canonizare a unui sfant savarsita pe teritoriul tarii noastre. Drept multumire, calugarii din Sfantul Munte Athos au daruit lui Neagoe Basarab capul si o mana a Sfantului Nifon, moaste care au fost aduse de acesta la Curtea de Arges.

Dupa infiintarea Mitropoliei Olteniei, in anul 1949, in vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian, moaste Sfantului Ierarh Nifon au fost aduse la Catedrala „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde se afla si astazi.  (Diac. Gheorghe Cioiu)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

12 August 2014

Vizualizari: 152

Voteaza:

Catedrala mitropolitana din Craiova si-a serbat ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE