Cea mai mare necropola dacica, descoperita in Ucraina


Cea mai mare necropola dacica, descoperita in Ucraina

Arheologii satmareni au descoperit cel mai mare cimitir din arealul dacic, cu ocazia sapaturilor efectuate pe santierul arheologic de la Malaia Kopania, din Ucraina, aflat la 20 de kilometri de granita cu Romania.

Seful Sectiei Arheologie din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare, Robert Gindele, a declarat marti, ca cimitirul de la Malaia Kopania reprezinta cea mai mare descoperire dacica de pina acum. "Este vorba despre un cimitir de incineratie, in care am descoperit pina acum zeci de morminte. Defunctii au fost pusi pe rug, osemintele calcinate depuse in urne si ingropate in pamint", a declarat arheologul Robert Gindele, dupa inchiderea unei noi sesiuni de cercetari in zona.

Acesta a precizat ca in mormintele de femei au fost descoperite bijuterii, fibule, catarame, inele si verigi, in timp ce in mormintele barbatilor au fost descoperite arme, printre care si unele foarte spectaculoase, precum spade indoite, o arma speciala numita fica - un fel de sabie cu un singur tais, pinteni, virfuri de lance si alte obiecte.

Gindele a spus ca descoperirea este foarte importanta, avind in vedere ca ritualul de inmormintare al dacilor este foarte putin cunoscut, iar cimitirul de la Malaia Kopania este cea mai mare necropola dacica descoperita vreodata.

Gindele a mentionat ca mormintele dateaza din perioada lui Burebista, fiind descoperita si o moneda greceasca din argint din acea perioada. (Mediafax)

 

Sursa: monitorulvn.ro

.

29 Iulie 2008

Vizualizari: 191

Voteaza:

Cea mai mare necropola dacica, descoperita in Ucraina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE