Cinstirea Sfintilor Trei Ierarhi in Arhiepiscopia Dunarii de Jos

La Dunarea de Jos, bucuria praznuirii Sfintilor Trei Ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur, la Dunarea de Jos a fost incununata de programe liturgice, misionar-culturale si social-filantropice cu ample rezonante in poporul dreptcredincios. Cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop dr.

Casian, Sfanta Arhiepiscopie a Dunarii de Jos a coordonat mai multe activitati, motivate de praznuirea Sfintilor Trei Ierarhi, ocrotitorii invatamantului teologic (si ai Seminarului Teologic din Galati, in particular), ai bisericii istorice din Galati care isi traieste viata in Hristos sub aceeasi ocrotire cereasca, si ai studentilor galateni, care se regasesc, la rugaciune, sub omoforul acelorasi „mari dascali ai lumii si ierarhi“.

In acest context spiritual, in Arhiepiscopia Dunarii de Jos s-au derulat mai multe programe,dupa cum urmeaza:

Sambata, 27 ianuarie, membri ai Consiliului si Comitetului parohial de la biserica „Sfintii Trei Ierarhi“ din Galati, impreuna cu membri ai S.N.F.O.R. - Galati au organizat o actiune de donare de alimente si elemente de vestimentatie pentru 80 de refugiati, din sase tari, aflati in Centrul de refugiati din Galati. Este o activitate care depaseste granitele stricte ale religiei si confesiunii si care arata, in primul rand, omenia de care sunt capabili crestinii.

In seara zilei de 28 ianuarie, profesori universitari si alti intelectuali din diverse parohii,sub coordonarea ppcc parohi au organizat o activitate duhovniceasca si misionara, in capela studenteasca din caminul H al campusului universitar galatean. La seara de rugaciune au participat peste 60 de studenti, care au trecut, prin inima lor, acatistul Sfintilor Trei Ierarhi si rugaciunile de cerere de ajutor si luminare a mintii pentru examenele in care se afla. La ceasul tainic de rugaciune a participat si chiriarhul Dunarii de Jos, dr. Casian Craciun, care a dat tinerilor cuvant de folos si de intarire duhovniceasca si a impartit tuturor daruri din partea marilor „profesori“ de duhovnicie si viata, Vasilie, Grigorie si Ioan. Citirea acatistului, citarile din opera Sfintilor Trei Ierarhi si, mai cu seama, aplicarea lor la viata de astazi a tinerilor si la cerintele si la carentele sistemului de invatamant de astazi au creat o reala imagine asupra necesitatii revenirii la normalitate: primirea de informatie formativa si formarea ca oameni de calitate, pentru viitoarele generatii, prin parteneriatul providential dintre Biserica si Scoala.

In ziua de 29 ianuarie, la Colegiul National „Costache Negri“ din Galati, peste 200 de elevi si profesorii lor de limba romana, de filozofie, de fizica, de matematica si de religie au meditat pe tema „Eminescu absolutul“ si pe relatia operei eminesciene cu gandirea marilor dascali ai lumii si ierarhi. In acelasi timp, in baza unui vechi si fructuos parteneriat, la ceas de priveghere, la Scoala Nr. 28 din Galati s-a desfasurat o adevarata „vecernie” didactica: sub indrumarea dnei directoare, prof. Camelia Bucsa, cu implicarea profesoarelor de Religie Mihaela Picos si Mihaela Gurzu, elevii au sustinut un exceptional program de recitari si citiri din opera Sfintilor Trei Ierarhi, cu participarea unui larg auditoriu, de elevi, parinti, bunici si credinciosi, dornici sa „soarba“ din „fantana“ cea adanca a intelepciunii ierarhilor pomeniti si cinstiti.

Intru deschiderea praznicului Trisfetitelor, Chiriarhul Dunarii de Jos a participat, la Privegherea Mare, in capela Seminarului Teologic Sfantul Andrei”, seara de rugaciune la care s-au nevoit IPS Sa, cu parintii profesori si tinerii impreuna-rugatori. Rugaciunea s-a prelungit a doua zi, la insusi praznicul Sfintilor Trei Ierarhi, cand Chiriarhul Dunarii de Jos a slujit Sfanta Liturghie la biserica galateana aflata in plina praznuire. Programul de hram s-a concluzionat prin alte multiple activitati dedicate Mai-Marilor dascali ai lumii si ierarhi. Dupa Sfanta Slujba, elevii de la Scoala Nr. 28 din Galati, aflata si ea sub ocrotirea Sfintilor Ierarhi si copiii de la Parohia Titcov – Insula Mare a Brailei (infratita cu parohia galateana in praznuire) au primit premii de la Intaistatatorul Dunarii de Jos, ca urmare a participarii la mai multe programe misionar - educationale comune. Imediat dupa epuizarea programelor parohiale, s-au oferit daruri la peste 700 de credinciosi participanti la slujba.

In aceeasi zi, la rang de cinste au stat programele de cinstire a Sfintilor Trei Ierarhi la Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Galati, aflat sub acelasi patronaj ceresc. Sub coordonarea dlui director, prof. dr. Vasile Ciuchina – directorul Colegiului, sub indrumarea profesorilor lor de Religie, diac. Daniel Bejan si Iuliana Aron, prin prezenta motivanta si inspiratoare a Inaltpreasfintitului Casian, cei mai titrati elevi galateni la nivel national si international au sustinut un program de exceptie privind cinstirea celor Trei Mari Dascali ai lumii si Ierarhi, de catre ei, tinerii supradotati de astazi si bunii nostri credinciosi de maine. Concluzia acestei intalniri, „la nivel inalt”, duhovnicesc, este aceasta: adevarata cultura si aplicarea stiintei, in fapt se realizeaza numai prin jertfa, deopotriva, a dascalilor si a ucenicilor lor, dupa modelul Sfintilor Trei Ierarhi.

Nici copiii din Insula Mare a Brailei nu au fost uitati. Au participat la Sfanta Liturghie, la biserica lor infratita din Galati, impreuna cu preotul lor, George Postolache, s-au impartasit si au primit daruri de la gazde, prin mana Intaistatatorului eparhiei, cu fagaduinta aprofundarii, inca, a legaturilor dintre cele doua parohii. Ei sunt o mare nadejde a neamului: copii plini de virtuti si de potente, caliti la „scoala rabdarii si a asteptarii“ sanselor, care, in mod sigur, prin randuiala Domnului si prin implicarea multor binevoitori, se vor concretiza si implini.

Ziua hramului a insemnat deci participarea, cu insufletire, la Sfanta Liturghie si bucuria, comuna, a tuturor: chiriarh, preoti slujitori, copii, tineri, credinciosi, in simfonia liturgica si duhovniceasca de care ne graiesc noua Sfintii Trei Ierarhi. Zeci de batrani, aflati in evidentele parohiilor au primit hrana calda si pachete de alimente. Sute de crestini au fost miluiti, dupa putere, dupa pilda Trei Ierarhilor. Tineri si batrani, bogati si saraci, mari si mici au primit binecuvantare, dar si bucurie, de la Sfintii Trei Ierarhi.

Pentru multele binefaceri si lucrari pe care le savarsesc prin noi, nevrednicii lor urmasi, acestor trei „mari luminatori ai lumii si propovaduitori, invatatori si indreptatori“, multumindu-le pentru toate cate ne-au dat noua, le cantam: „Bucura-te, treime de arhierei, mult laudata!“.

Pr. Lucian Petroaia

Sursa: edj.ro

.

31 Ianuarie 2013

Vizualizari: 413

Voteaza:

Cinstirea Sfintilor Trei Ierarhi in Arhiepiscopia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE