Cinstirea a trei sfinti in Biserica Ortodoxa

Vineri, 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, miercuri, 24 octombrie, la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Dimitrie” din Constanța (str. Dorobanți, nr. 64, zona Delfinariu).

Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfintei Cuvioase Mucenițe Paraschevi din Roma.

 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, fiind fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să fie aduse jertfe zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.

Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie l-a binecuvântat, în numele lui Hristos, pe tânărul creştin Nestor, care urma să se lupte cu vestitul gladiator păgân Lie. În urma luptei, Nestor l-a învins pe Lie, iar împăratul a aflat de binecuvântarea lui Dimitrie şi a poruncit ca Dimitrie să fie ucis.

Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

 

Sâmbătă, 27 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ale cărui moaște se află la Catedrala Patriarhală din București. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și va participa, în zilele de 26 și 27 octombrie, la slujbele oficiate la Catedrala Patriarhală din București.

 

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării. Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte spirituale pentru a dobândi o viaţă virtuoasă, în post şi rugăciune.
Şi-a găsit sălaş într-o peşteră, pe malul râului Lom, şi a vieţuit în aspre osteneli până la sfârşitul vieţii. După moartea sa, accesul în peșteră a fost blocat de pietre, care au transformat peştera în mormânt. Moaştele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut şi au surpat zidul natural de la intrarea în peşteră.

În anul 1774, un creştin numit Hagi Dimitrie, din Bucureşti, a mijlocit pe lângă autorităţile militare ruseşti aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaştelor în Muntenia. Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la Bucureşti şi aşezat în catedrala mitropolitană unde se află şi astăzi.

 

Duminică, 28 octombrie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești. Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari.

 

Sfântul Iachint este ultimul mitropolit al Vicinei. A trăit în prima jumătate a secolului al XIV-lea şi a fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi sau la cetatea „Păcuiul lui Soare”, de lângă mănăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.

Din cauza ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.

Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al Sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.

În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.

Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.

 

Biroul de Comunicare

Pe aceeaşi temă

23 Octombrie 2018

Vizualizari: 811

Voteaza:

Cinstirea a trei sfinti in Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact