Ciumarca satului Godeanu

Vineri, 13 iulie, credinciosii mehedinteni din satul Godeanu praznuiesc Ciumarca, o sarbatoare lasata de insusi Sfantul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Olteniei.

Programul manifestarilor va incepe la ora 09.00 cu Sfanta Liturghie savarsita de un sobor de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod, pe un podium special amenajat in varful Chiciora, comuna Godeanu.

Se va merge in procesiune de la poalele dealului si pana in varful acestuia, unde se vor ruga laolalta ierarhi, preoti si credinciosi. Raspunsurile stranei vor fi date de catre corul Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei, condus de catre Arhid. Drd. Adrian Cristian Mazilita.

Ciumarca reprezinta o zi speciala ce se tinea pentru apararea de ciuma. Aceasta a fost instituita de Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, care ajungand in satele Mehedintiului a constatat ca acestea erau bantuite de ciuma, o boala molipsitoare foarte periculoasa. Sfantul mergea prin sate in zilele de vineri, facea rugaciuni impreuna cu toti locuitorii ca molima sa ia sfarsit.

Randuiala se pastreaza si astazi. Astfel, fiecare sat de deal si de munte din Mehedinti tine aceasta sarbatoare denumita ciumarca, la data stabilita pentru fiecare zona.

Credinciosii mehedinteni care doresc sa participe la acest eveniment o pot face adresandu-se preotilor de la parohii care organizeaza pelerinaj la aceasta zi de sarbatoare.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

11 Iulie 2012

Vizualizari: 936

Voteaza:

Ciumarca satului Godeanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE