Compozitorul Dimitrie Suceveanu va fi omagiat la Iasi

La Cimitirul "Eternitatea" din Iasi va avea loc sambata, 30 noiembrie 2013, de la ora 16:00, Parastasul pentru compozitorul Dimitrie Suceveanu. Slujba va fi oficiata de un sobor de preoti de la Centrul eparhial Iasi si de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, la mormantul compozitorului, aflat in apropierea bisericii.

Anul acesta se implinesc 200 de ani de la nasterea compozitorului Dimitrie Suceveanu si 115 ani de cand a plecat la Domnul. "La initiativa Departamentului cimitire, monumente si servicii funerare din cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iasilor, s-a propus Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ca monumentul funerar din Cimitirul «Eternitatea» al compozitorului Dimitrie Suceveanu sa fie restaurat. Mormantul se afla intr-o stare avansata de degradare.

De aceea, se va sfinti crucea de la mormant si se va comemora printr-o slujba de Parastas marele compozitor de muzica bisericeasca. Dimitrie Suceveanu a activat de la jumatatea sec. al XIX-lea ca protopsalt al Catedralei mitropolitane din Iasi. Protopsaltul Dimitrie Suceveanu si-a desfasurat activitatea odata cu Gavriil Musicescu, care a condus in aceeasi perioada corul polifonic al catedralei. Cei doi compozitori au lasat un tezaur inestimabil folosit de Biserica noastra", a spus pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iasilor.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.

29 Noiembrie 2013

Vizualizari: 221

Voteaza:

Compozitorul Dimitrie Suceveanu va fi omagiat la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE