Comunicat de presa - Episcopia Sloboziei si Calarasilor

 

Episcopia Sloboziei si Calarasilor anunta ca sambata, 24 martie a.c., vor sosi in municipiul Slobozia, prin bunavointa Arhiepiscopiei Tomisului, arhipastorita de Inalt Prea Sfintitul Teodosie, moastele Sfantului Mucenic si doctor fara de arginti Pantelimon. Programul primirii sfintelor moaste si inchinarii la ele este urmatorul:

 

Sambata, 24 martie a.c.

- ora 1600 - intampinarea moastelor Sfantului Pantelimon la Manastirea Slobozia, urmata de procesiunea traditionala spre Catedrala Episcopala "Inaltarea Domnului", pe traseul bd. Matei Basarab - str. Constantin Dobrogeanu-Gherea - Catedrala Episcopala (pe esplanada careia vor fi depuse spre a fi cinstite de catre credinciosi).

 

Duminica, 25 martie a.c. - ora 900 - Prea Sfintitul Damaschin Coravu, episcopul Sloboziei si Calarasilor, impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfintitul Casian, episcopul Dunarii de Jos, si Prea Sfintitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, alaturi de un sobor de preoti si diaconi vor oficia incepand cu ora 900 slujba Sfintei Liturghii arhieresti.

 

Pe parcursul zilelor de 24 si 25 martie sunt asteptati toti crestinii din oras si Eparhie sa se inchine cinstitelor moaste si sa ceara ajutorul Sfantului Mucenic Pantelimon.

 

Sfantul Mucenic Pantelimon s-a nascut in cetatea Nicomidiei, din Bitinia (provincie romana din Asia Mica), numele sau insemnand "cel cu totul milostiv". Mama sa l-a crescut de mic in credinta crestina, dar murind tanara, copilul a urmat obiceiurile pagane ale tatalui sau. Ajungand medic, tanarul Pantelimon este convertit de sfantul Ermolae, preot in Biserica Nicomidiei, si este botezat in urma unei vindecari minunate pe care o savarseste chemand numele lui Hristos. Sfantul Pantelimon primeste de la Dumnezeu darul tamaduirii minunate si se dedica ingrijirii bolnavilor, carora nu le cerea in schimb decat sa creada in Hristos, Cel venit pe pamant pentru a ne vindeca de toate bolile (de aceea este slavit printre sfintii doctorii fara de arginti). Auzind imparatul Maximian (250-310) despre aceste vindecari prin credinta in Hristos, l-a intemnitat sfantul Pantelimon. Desi torturat cumplit, datorita refuzului de a se inchina zeului medicinii, Asclepios, si a abjura crestinismul, traditia spune ca el se vindeca miraculos de fiecare data. In cele din urma, a fost decapitat in anul 303. De atunci, sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, numeroase asezaminte si spitale primind numele sau.

 

Moastele Sfantului Pantelimon au fost aduse din Orientul Apropiat si donate Catedralei din Constanta. Dupa integrarea Episcopiei Tomisului in Eparhia Dunarii de Jos, acestea au fost date spre pastrare Catedralei din Galati, insa din 9 septembrie au fost readuse la Constanta.

Evlavia fata de Sfantul Mucenic si doctor fara de arginti Pantelimon este foarte mare din partea credinciosilor romani, el fiind considerat aparatorul de molime si vindecator al celor aflati in suferinta. Numeroase biserici si credinciosi poarta numele sau, moastele sale fiind purtate in procesiune in mai multe locuri din tara si fiind cinstite cu deosebita pietate.

 

Sursa: EPISCOPIA SLOBOZIEI SI CALARASILOR

 

 

 

.

20 Martie 2007

Vizualizari: 2922

Voteaza:

Comunicat de presa - Episcopia Sloboziei si Calarasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE