Concurs de creatie si interpretare Sfantul Grigorie Teologul - dascalul nostru de suflet

Seminarul Teologic „Sfantul Grigorie Teologul” din Craiova a gazduit la finele saptamanii trecute cea de-a doua editie a Concursului de creatie si interpretare „Sfantul Grigorie Teologul – dascalul nostru de suflet”. Activitatea a fost organizata pe cinci sectiuni, adunand laolalta elevi de gimnaziu si liceu din judetul Dolj.

Peste o suta de elevi si liceeni din mai multe institutii scolare doljene l-au cinstit pe Sfantul Grigorie Teologul în cadrul unui concurs de creatie literara, pictura, oratorie si interpretare muzicala. Evenimentul, aflat anul acesta la cea de-a doua editie, a fost organizat cu binecuvantarea Înaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, la Seminarul Teologic „Sfantul Grigorie Teologul” din Craiova.

Cinci sectiuni de participare
Initiativa organizarii concursului a apartinut preotului Cristin Sperlea, cadru didactic la Seminarul Teologic din Craiova, fiind legata de dorinta de a pune în lumina talentul tinerilor elevi sau liceeni, dornici sa aduca lauda Sfantului Grigorie Teologul.

Din aceasta dorinta, pr. Sperlea, înconjurat de colectivul scolii, a reusit si anul acesta sa aduca în vechea vatra monahala de la Cosuna tineri binecuvantati de Dumnezeu cu daruri felurite, toate puse în slujba cinstirii Sfantului Grigorie. În acest sens, au fost organizate cinci sectiuni de exprimare: referate, creatii literare (poezie, eseu, imn, acatist, poeme, proza, scenete artistice), iconografie, oratorie crestina (cuvantare de lauda) si cantare de lauda (compozitie, interpretare). Fiecare participare a fost evaluata de o comisie formata din profesori de la mai multe scoli si licee din Craiova. Cei mai buni participanti au primit diplome si premii din partea organizatorilor.

In activitatea de organizare a concursului s-au implicat: Seminarul Teologic „Sfantul Grigorie Teologul” din Craiova, în calitate de gazda, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” din municipiu, Fundatia „Cuvantul care zideste”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei.

Din dorinta de „a-l cunoaste si lauda pe Sfantul Grigorie Teologul”
Scopul concursului a fost subliniat de pr. Cristin Sperlea, care a mentionat ca doar doua din editiile activitatii au fost înregistrate oficial în calendarul de ISJ Dolj, fiind în fapt al treilea an de desfasurare. „Este un concurs judetean care pana acum s-a bucurat de un mare succes în cadrul scolilor din orasul nostru si nu numai. Anul trecut, peste 80 de participanti au raspuns invitatiei noastre, ridicandu-se peste înaltimea asteptarilor profesorilor evaluatori. Cu totii au venit aici, la Seminarul nostru Teologic, cu dorinta de a-l cunoaste si lauda pe Sfantul Grigorie Teologul, patronul nostru, dar si al tuturor scolilor de profil teologic din Biserica noastra Ortodoxa. El este un exemplu desavarsit de credinta si învatatura crestina. El s-a facut dascal desavarsit pentru toti credinciosii, clerici sau laici, monahi si monahii. De aceea am dorit ca acest concurs sa fie pentru toti cei care doresc sa-i aduca Sfantului Grigorie cuvant de lauda si de cinstire. Ne dorim ca pe viitor initiativa noastra sa treaca dincolo de granitele judetului si aici, la Cosuna, sa vina spre a aduce lauda patronului nostru, elevi si liceeni din celelalte judete si, de ce nu, din întreaga tara”, a spus pr. prof. dr. Cristin Sperlea, organizatorul activitatii. Pr. prof. Gheorghe Pîrva, inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj, a evidentiat de asemenea interesul si implicarea celor înscrisi la concurs. „Fiecare participant si-a adus din plin contributia personala la fiecare sectiune. Mai mult, s-a reusit apropierea elevilor si liceenilor de personalitatea pilduitoare si plina de har a Sfantului Griorie, dascal si învatator pentru toti fiii Bisericii, de ieri sau de astazi. La sectiunea creatie iconografica au fost lucrari de exceptie, care au reflectat foarte bine personalitatea Sfantului”, a spus pr. prof. Gheorghe Pîrva,

„Am aflat ajutorul Sfantului Grigorie”
Pentru cei 125 de participanti, concursul „Sfantul Grigorie Teologul – dascalul nostru de suflet” a fost în primul rand o experienta de suflet. Fiecare a adunat, pe langa experienta, bucuria si binecuvantarea unei apropieri duhovnicesti de Sfantul Parinte. „Am participat la sectiunea oratorie crestina. În acest sens, am aflat ajutorul Sfantului Grigorie, a carei viata am studiat-o cu atentie. Faptele sale minunate, dar si aplecarea pentru învatatura constituie elemente esentiale în viata tinerilor de astazi” – Victor Muscalu, anul II la Seminarul Teologic din Craiova.

Diac.
Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

22 Ianuarie 2014

Vizualizari: 855

Voteaza:

Concurs de creatie si interpretare Sfantul Grigorie Teologul - dascalul nostru de suflet 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE