Conferinta 'Ipostaze interpretative ale muzicii psaltice', la Galati

In zilele de 6 si 7 iunie 2012 Arhiepiscopia Dunarii de Jos si corul de muzica psaltica „Ortodoxia“ din Galati au organizat, in sala „Episcop Melchisedec Stefanescu“ a Centrului Eparhial, conferinta „Ipostaze interpretative ale muzicii psaltice“, o incercare de reactualizare a muzicii psaltice in contemporaneitate.

Lucrarile conferintei au fost deschise de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian, dupa care pr. prof. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi a creionat chipul marelui Macarie Ieromonahul si a prezentat cateva elemente de teorie psaltica, precum si etapele caracterizarii unui glas de muzica bisericeasca.

De asemenea, au fost evidentiate o seama de personalitati cu contributii marcante in dezvoltarea muzicii psaltice, care au activat la Dunarea de Jos.

In cea de a doua parte, pc. pr. prof. Florin Bucescu a prezentat cateva carti vechi de muzica psaltica, publicate la anul 1823, intre care amintim „Anastasimatarul“, „Irmologhionul – Catavasier“ si „Teoreticonul“.

In cadrul dezbaterilor a fost prezentat si studiat „Antologhionul“ – un manuscris vechi de muzica psaltica, aflat in fondul de carte veche al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, auditoriul interpretand mai multe cantari din acesta.

La lucrarile conferintei au participat membrii corului de muzica psaltica „Ortodoxia“, elevi si profesori de muzica din cadrul Seminarului Teologic „Sfantul Apostol Andre“, studeti teologi si cantareti bisericesti.

Sursa: edj.ro

 

.

08 Iunie 2012

Vizualizari: 328

Voteaza:

Conferinta 'Ipostaze interpretative ale muzicii psaltice', la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE