Conferinta responsabililor de cult din Franta

Conferinta responsabililor de cult din Franta (CRCF) s-a reunit, Joi, 4 aprilie 2013, in sedinta trimestriala la sediul Adunarii Episcopilor Ortodocsi din Franta, la Paris.

1. Responsabilii cultelor au evocat situatia dramatica a ostatecilor si mai ales a ostatecilor francezi din Sahel si a familiilor lor. Cu aceasta ocazie, ei au dorit sa reafirme ceea ce au exprimat deja in ianuarie 2011: ”Noi sustinem cu tarie ca nimeni nu poate sa se serveasca de religiile pe care noi le reprezentam pentru a da curs violentelor, discriminarilor si chiar dispretului fata de o fiinta umana.” Respectul vietii si al demnitatii persoanelor este fundamentul oricarei societati.



2. Ei au evocat de asemenea situatia actuala din Franta si sunt preocupati de violenta, incepand cu cea verbala, care se pare ca a depasit orice limite. Nerespectand persoanele si functionarii Statului, neputand avea incredere in cuvantul celuilalt, viata democratica devine imposibila. Tara nu este in pericol, dar ea cere fiecaruia sa faca un efort.

3. De mai multi ani, cresterea crizei economice a facut ca situatia persoanelor celor mai defavorizate si fara domiciliu fix sa se degradeze tot mai mult. Situatia rromilor in tara noastra alarmeaza in mod deosebit responsabilii diferitelor culte in Franta. De cateva saptamani expulzari masive au loc (Lyon, Lille, Ris-Orangis.), chiar in aceasta perioada a sezonului rece . Ca responsabili de cult in Franta dorim sa reamintim demnitatea si respectul datorate fiecarei persoane, oricare ar fi originea si situtia ei, necesitatea ca administratiile publice - desi cunoastem dificultatile acestora - sa lucreze cu asociatiile care propun solutii in ceea ce priveste scolarizarea copiilor, accesul la locuinta, gasirea unui adapost pentru cei mai fragili si cautarea de locuri de munca, cooperarea cu tarile de origine ale rromilor. Facem apel la credinciosii diferitelor culte pe care noi le reprezentam, rugandu-i sa-si exprime fraternitatea intr-un mod sincer si concret.

4. Membrii CRCF au luat cunostinta de termenii scrisorii  adresate de catre reprezentantii diferitelor religii ale tarilor care fac parte din grupul G8, presedintilor si sefilor de guvern membri ai acestui grup, pentru reuniunea lor din luna iunie. Reprezentantii cultelor din Franta aproba continutul acestei scrisori, problematicile si propunerile pe care ea le evoca, care sunt in perfecta rezonanta cu situatia de criza a lumii noastre.

Au participat la aceasta reuninune:

Cardinalul André Vingt-Trois si Episcopul Laurent Ulrich (Conferinta Episcopilor din Franta) - Pastorul Claude Baty si Pastorul Laurent Schlumberger (Federatia Protestanta din Franta) - Mitropolitul Emanuel, Mitropolitul Iosif si domnul Carol Saba (Adunarea Episcopilor Ortodocsi din Franta) - Marele Rabin Gilles Bernheim si rabinul Moise Lewin (Marele Rabinat al Frantei) - domnul Anouar Kbibech (Consiliul francez al cultului musulman) - doamna Marie Stella Boussemart si domnul Olivier Wang-Geneh (Uniunea budista din Franta)

Conferinta Responsabililor Cultelor din Franta (CRCF)

Conferinta Responsabililor Cultelor din Franta a fost creata la data de 23 noiembrie 2010. Ea regrupeaza sase instante responsabile ale Bisericilor crestine (Catolica, Ortodoxa, Protestanta), Islamului, Iudaismului si Budismului. Aceasta initiativa se justifica prin dorinta responsabililor cultelor din Franta de a aprofunda cunoasterea reciproca, prin dorinta de a contribui impreuna la coeziunea societatii noastre in respectul celorlalte curente de gandire si prin recunoastearea laicitatii ca facand parte din binele comun al societatii noastre.

Sursa: mitropolia.eu

 

.

08 Aprilie 2013

Vizualizari: 521

Voteaza:

Conferinta responsabililor de cult din Franta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE