Consfatuirea profesorilor de Religie din Arhiepiscopia Bucurestilor, la Palatul Patriarhiei

Arhiepiscopia Bucurestilor si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Scolar Judetean Ilfov si Inspectoratul Scolar Judetean Prahova au organizat, vineri, 13 decembrie 2013, incepand de la orele 10:00, Consfatuirea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Bucurestilor cu tema Cooperarea dintre profesorii de Religie si clerul bisericesc in programe educationale comune. Consfatuirea a avut loc in Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei. In cadrul intrunirii au fost discutate problemele cu care profesorii de religie se confrunta in activitatea pedagogica.

La eveniment au participat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Doamna Vasilica Stefania Duminica, Secretar de Stat pentru invatamantul preuniversitar, Domnul prof. Constantin Traistaru, Inspector Scolar General, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Pr.

conf. dr. David Pestroiu, Consilier la Sectorul invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor si Pr. prof. univ. dr. Constantin Patuleanu, Consilier patriarhal la Sectorul teologic-educational al Patriarhiei Romane.

La aceasta Consfatuire au participat profesorii de Religie din Capitala si judetele Ilfov si Prahova.

Lucrarile au fost deschise de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane printr-un cuvant intitulat LIANT INTRE SCOALA SI PAROHIE si a vorbit despre misiunea profesorului de religie in formarea tinerelor generatii, din care redam in continuare un fragment: „Valorile educationale oferite de Biserica prin educatia religioasa din scolile publice trebuie sustinute si promovate de toate unitatile bisericesti, cu prioritate de parohii si de birourile de cateheza parohiala, mai ales in aceasta perioada de secularizare a societatii romanesti, intrucat aceste valori reprezinta pentru tineri un reper spiritual esential si un liant existential intre toate cunostintele dobandite prin studiul celorlalte discipline. Intarirea legaturilor de parteneriat dintre Biserica si Scoala reprezinta un deziderat comun, care trebuie dezvoltat din ambele directii. In ceea ce-i priveste pe clericii slujitori ai Sfintelor Altare, acestia sunt in permanenta indemnati sa sprijine activitatea educationala a copiilor si tinerilor din parohiilor lor, inclusiv prin asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea costurilor materialelor didactice pentru copiii proveniti din familii sarace. Parohiile implementeaza astazi proiecte educationale si catehetice complexe, in conformitate cu strategia misionara a Patriarhiei Romane si a Arhiepiscopiei Bucurestilor: Hristos impartasit copiilor, Alege scoala!, Calea mantuirii, Cateheze pentru viata, etc. Intensificarea preocuparii pentru lucrarea educativ-misionara in randul noii generatii este determinata de convingerea ca toti copiii si tinerii crescuti in credinta sunt prezentul si viitorul Bisericii. In plus, revigorarea catehezei parohiale si intensificarea misiunii profesorului de Religie sunt necesare pentru a reda copiilor imaginea frumoasa a scolii romanesti si pentru a reda profesorilor prestigiul si demnitatea sociala a profesiei de pedagog, iar parintilor increderea ca nu exista investitie mai mare pentru viitorul copiilor decat educatia sanatoasa, ancorata in valorile vesnice ale credintei, cultivate si transmise in familie, scoala si Biserica”.

In continuare, Doamna Vasilica Stefania Duminica a transmis mesajul din partea Ministerului Educatiei Nationale: „Educatia reprezinta o prioritate constanta, fundament al evolutiei tinerei generatii spre un nivel superior in plan social, moral si spiritual. In contextul crizei contemporane, promovarea principiilor educationale sanatoase presupune intensificarea conlucrarii tuturor factorilor implicati in educatie, in armonie si avand aceeasi finalitate: construirea omului sanatos sufleteste si deschis universului cunoasterii complexe, dar si autocunoasterii. Este imbucurator faptul ca s-a creat aceasta simbioza frumoasa intre misiunea Bisericii si misiunea Scolii. Cunoasterea arhetipului national din care deriva firesc cultura de tip religios reprezinta un semn de civism si constientizare a identitatii nationale de conectare constienta la valorile universale. In societatea noastra mostenirea crestina intra in raport de complementaritate cu educatia in scoala asigurand astfel dobandirea responsabilitatii ca semn al implicarii sociale de durata in construirea si consolidarea identitatii nationale in plan universal. In acest context este necesar sa abordam cu mai multa responsabilitate actul educational. Putem spune, astfel, ca Scoala are nevoie de Biserica, dar si Biserica are nevoie de Scoala. In momentul in care dascalii de vocatie sunt chemati sa constientizeze dimensiunea misionara a activitatii lor cele doua institutii au datoria sa-i sustina. Tinand cont de undele fenomene cu care se confrunta sistemul educational din Romania ultimilor ani si vorbim aici despre parasirea timpurie a scolii care tinde sa se amplifice si de delicventa juvenila este necesar ca toate eforturile noastre sa se indrepte catre diminuarea acestora. Astfel, alaturi de Scoala, Biserica Ortodoxa prin valorile spirituale pe care le promoveaza este un factor care nu poate lipsi in actul educativ si filantropic si poate intari motivatia educationala intr-un mod in care alte institutii nu reusesc sa o dezvolte”.

In cadrul intalnirii a fost lansat volumul de studii Serban Cantacuzino, Antim Ivireanul si Neofit Cretanul – Promotori ai limbii romane in cult, aparut la Editura Cuvantul Vietii a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, sub coordonarea parintelui consilier Nicolae Cada de la Sectorul cultural si comunicatii media al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

„Autorii celor 9 studii, cadre didactice universitare si cercetatori din domenii ca Istoria limbii romane si filologie, Istoria romanilor si Istoria Bisericii Ortodoxe Romane au cautat sa arate ca tiparirea primei editii integrale a Sfintei Scripturi si rodnica activitate tipografica a Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul si a Mitropolitului Neofit Cretanul au consfintit introducerea completa si definitiva a limbii romane in cult. Biblia lui Serban Cantacuzino, Molitfelnicul si Liturghierul romanesc tiparit de fiecare in doua editii de catre Sfantul Mitropolit Antim Ivireanul si Catavasierul, Penticostarul si Octoihul aparute cu girul Mitropolitului Neofit al Tarii Romanesti incununeaza intreaga activitate tipografica din epoca desavarsirii nationalizarii cultului care corespunde ultimelor decade ale veacului al XVII-lea si primelor decenii ale secolului urmator”, a precizat, printre altele, Pr. consilier Nicolae Cada in prezentarea volumului.

Cu aceasta ocazie, cei noua autori care au participat cu studii la volumul mentionat au primit din partea Patriarhului Romaniei diploma de onoare si medalia Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei: Prof. dr. Gabriel Strempel, membru de onoare al Academiei Romane; Prof. dr. Gheorghe Chivu; Prof. dr. Zamfira Mihail; Prof. dr. Eugen Munteanu; Prof. dr. Tudor Teoteoi; Preot conf. dr. Mihai Sasaujan; Preot asist. dr. Petre Sperlea; Dr. Doru Badara; Dr. Mihai Tipau.

La final, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a spus: „Anul viitor este anul Sfintilor Martiri Brancoveni. La doi ani dupa moartea Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu a fost martirizat si Sfantul Ierarh Antim Ivireanul. Asadar avem doua comemorari foarte importante in 2014 si in 2016. Pentru ora de Religie este important sa ne pregatim mai ales cu Sfintii Brancoveni care vor fi omagiati in mod deosebit in timpul anului 2014. Este o legatura intre Euharistia ca jertfa si jertfa martirilor. De aceea, Liturghia se savarseste totdeauna pe Antimisul si pe Sfanta Masa in care se afla moastele martirilor, nu ale altor sfinti, pentru ca este o legatura intre Jertfa Mantuitorului si jertfa celor care si-au dat viata pentru El. Aceasta este prevazuta in Cartea Apocalipsei, in fata Tronului Mielului se aflau cei care si-au spalat hainele lor in Sangele Mielului, adica au fost martiri. Avem o legatura intre cele doua componente din anul urmator si de aceea trebuie sa ii educam pe copii sa respecte pe toti cei care au fost eroi, martiri, luptatori pentru a transmite credinta in poporul roman si pentru a forma pe oameni prin propriul exemplu, mai ales prin ctitorii religioase si culturale”.

Volumul marcheaza implinirea a 325 de ani de la tiparirea Bibliei lui Serban Cantacuzino (Bucuresti, 1688), 300 de ani de la editarea Liturghierului romanesc si Molitfelnicului de catre Sfantul Antim Ivireanul (Targoviste, 1713) si 275 de ani de la alegerea in scaunul mitropolitan al Tarii Romanesti a lui Neofit Cretanul, promotor al introducerii limbii romane in cult.


Sursa: basilica.ro

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 916

Voteaza:

Consfatuirea profesorilor de Religie din Arhiepiscopia Bucurestilor, la Palatul Patriarhiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact