
Apropiata sarbatoare a Sfantului Pantelimon, precum si inundatiile din cateva localitati constantene prilejuiesc un dublu eveniment social - religios.
Luni, 25 iulie, la ora 14.00, din fata Catedralei Arhiepiscopale a Tomisului, un convoi umanitar si o procesiune cu moastele Sfantului Pantelimon vor porni in directia orasului Harsova pentru a ajunge in localitatile Pantelimon, Vulturul, Stejarul, Saraiu si Garliciu.
Pe langa ajutorul material (haine si alimente) Inalt Prea Sfintitul Teodosie,
Pentru ca Sfintele Moaste ale Sfantului Pantelimon ocrotesc de peste sapte decenii Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului, zilele din preajma praznicului sunt incarcate de spiritualitate. Anul acesta manifestarile se desfasoara dupa urmatorul program:
- luni, 25 iulie, la ora 14.00, de la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului va porni o procesiune in satele afectate de inundatii (manifestare anuntata in deschiderea prezentului comunicat de presa)
- marti, 26 iulie, la ora 18.00, clericii si credinciosii dobrogeni vor participa la o procesiune ce va porni de la Catedrala Arhiepiscopala parcurgand urmatorul traseu: str. Mircea cel Batran, (cu popas de rugaciune la Biserica Greaca), b-dul Ferdinand, revenire spre Catedrala pe b-dul Tomis (cu popas de rugaciune in fata sediului Administratiei Locale). Procesiunea se va incheia la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului cu slujba de priveghere.
- miercuri, 27 iulie, la ora 8.30, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Sfanta Liturghie la Catedrala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”. Dupa Sfanta Liturghie, in jurul orei 12.30, racla cu Sfintele Moaste ale Sfantului Mare Mucenic si Doctor fara de arginti Pantelimon, va fi dusa la Spitalul Judetean si depusa la Capela Spitalului, deoarece Sfantul Pantelimon este ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor.
Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. Tatal sau era pagan, iar mama sa crestina. Va primi numele de Pantoleon care inseamna cel in toate puternic ca un leu. Initial a fost atras de invatatura crestina, insa dupa moartea mamei incepe studiul filozofic, devenind ucenic al unui mare doctor al vremii.
Dumnezeu ii redescopera adevarul dreptei credinte, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Din Pantoleon va primi in urma botezului de la preotul Ermolae numele de Pantelimon care inseamna cel cu totul milostiv. Marele Pantelimon face minuni atat prin harul primit cat si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Reuseste sa-l aduca la dreapta credinta pe tatal sau iar dupa moartea acestuia isi imparte toata averea saracilor. Deoarece nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea el este numit ,,doctor fara de arginti’’.
Fericitul Pantelimon, prin credinta si harul primit de la Dumnezeu reuseste sa vindece un orb din nastere. Din aceasta cauza este adus in fata imparatului inchinator la idoli, i se cere lepadarea de credinta adevarata, dar ca un bun crestin nu se lasa inspaimantat de bataile cumplite si de foc. Imparatul vazand ca nu se leapada porunceste sa fie aruncat in plumb topit, apoi este aruncat in mare si in cusca fiarelor, este legat de o roata cu colti de fier apoi aruncat de la un loc inalt. Oricat de grele sunt chinurile pricinuite de imparatul necredincios el ramane nevatamat. Pentru al convinge sa se lepede de Hristos Maximian da porunca sa fie ucis si preotul Ermolae si pe doi ucenici ai sai prin taierea capului cu sabia. Imparatul infuriat vazand puterea credintei lui Pantelimon porunceste sa i se taie si lui Pantelimon capul. Cand ia fost taiat capul nu a curs sange ci lapte iar maslinul de care a fost legat Fericitul a rodit. Auzind acestea imparatul a poruncit ca sfantul si maslinul sa fie arse. Credinciosi au scos din cenusa trupul neatins de foc si l-au ingropat cu mare cinste in anul 303 dupa Hristos. Moastele sale au fost cinstite de la bun inceput de crestini, iar in timpul prigoanelor au fost pastrate ca odoare de mare pret. (Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media al Arhiepiscopiei Tomisului, Tel/fax. 0241-611201)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.