Credinciosii din Arhiepiscopia Clujului sunt incurajati sa isi declare apartenenta religioasa

Avand in vedere ca, potrivit deciziei Guvernului Romaniei, in perioada 20-31 octombrie 2011 se va efectua recensamantul populatiei si al locuintelor de pe teritoriul Romaniei, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei incurajeaza cetatenii sa isi declare apartenenta religioasa cu sinceritate, pentru ca datele sa reflecte exact realitatea. In acest sens, ierarhul le-a trimis tuturor preotilor din eparhie o scrisoare care a fost citita duminica, 16 octombrie, la finalul Sfintei Liturghii, in toate bisericile.

"Nu dorim decat sa stim realitatea din teren, asa cum este la ora actuala, este foarte important sa cunoastem acest aspect. Aceasta este si ratiunea pentru care Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei le-a trimis preotilor din parohii o scrisoare chiriarhala, pe care preotii sa o citeasca in biserici", a argumentat vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, pr. Iustin Tira.Redam mai jos textul scrisorii adresata preotilor de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei:

Preacucernice Parinte Paroh,

Iubiti credinciosi,

Este indeobste cunoscuta Hotararea Guvernului Romaniei de a se efectua, in perioada 20–31 octombrie 2011, recensamantul populatiei si al locuintelor de pe intreg teritoriul tarii.

Scopul recensamantului este acela de a se obtine date statistice corecte si complete privind numarul si distributia teritoriala a populatiei, a structurilor sale demografice si socio-economice, precum si date referitoare la gospodariile populatiei, la fondul de locuinte si la conditiile de locuit.

Participarea la aceasta actiune este o datorie cetateneasca pe care trebuie sa o ducem la indeplinire cu costinciozitate. Sa ne aducem aminte de textul din Sfanta Evanghelie care ne istoriseste ca insasi Maica Domnului, in conditii deosebit de grele, a indeplinit o astfel de obligatie cetateneasca.

Avand in vedere diversitatea confesionala din aria canonica a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, respectiv Judetele Cluj si Bistrita-Nasaud, credem ca preocuparea bunilor credinciosi ai Bisericii stramosesti si a preotilor nostri trebuie sa fie punerea in lumina a adevarului. In acest scop va indemnam parinteste pe toti sa declarati recenzorului ceea ce sunteti si nu ceea ce ar dori altii sa fiti sau ceea ce ati fost.

Este foarte important, din punctul nostru de vedere, ca inainte de a semna formularul de recensamant, credinciosul care apartine Bisericii Ortodoxe sa verifice daca la punctul 24 (religia careia considera persoana ca ii apartine) este pus codul. Daca acolo apare un alt cod decat 10 si denumirea unei alte confesiuni, se va cere si se va pretinde rectificarea imediata, pe loc.

Facem mentiunea ca, potrivit prevederilor legale, recenzorul are obligatia de a asigura toate conditiile pentru ca persoanele recenzate sa-si poata declara liber apartenenta religioasa si de a inregistra religia, fara a face nici un fel de interpretari sau asimilari de denumire.

Pentru copiii care nu stiu sa vorbeasca si pentru cei cu varsta de pana la 14 ani, parintii sunt cei care declara apartenenta religioasa, iar pentru persoanele surdo-mute sau bolnave mintal recenzorul trebuie sa inregistreze religia declarata de persoanele cu care acestea convietuiesc.

Ratiunea pentru care insistam ca datele privind apartenenta confesionala sa fie inscrisa in stricta conformitate cu realitatea din teren, este aceea ca dorim sa se cunoasca adevarul cu privire la optiunea confesionala a romanilor din Transilvania. Noi nu vrem sa luam de la nimeni nimic, dar nici nu trebuie sa acceptam ca realitatea sa fie falsificata. Nu trebuie sa uitam nici o clipa ca cei care doresc sa ne prezinte impartiti in cat mai multe parti, nu o fac niciodata in interesul romanilor.

In duhul adevarului, va indemnam pe toti sa va indepliniti cu constiinta crestina obligatia morala si cetateneasca privitoare la un recensamant corect si complet.

Cu arhiereasca binecuvantare,
†ANDREI
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului
si Mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

18 Octombrie 2011

Vizualizari: 264

Voteaza:

Credinciosii din Arhiepiscopia Clujului sunt incurajati sa isi declare apartenenta religioasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE