De la lupta de clasa la ura fata de Biserica

Programata ritmic, ura fata de Biserica Ortodoxa Romana continua.

In cadrul emisiunii informative Focus a postului de televiziune Prima Tv din zilele de 7-10 iulie 2013, au fost difuzate mai multe stiri la Tema Saptamanii despre veniturile Bisericii Ortodoxe Romane, stupefiante prin comentariul lipsit de obiectivitate si modul vadit hiperbolic in care redactorul Claudiu Mocan le redacteaza cu scopul vadit de a dezinforma si de a prezenta distorsionat realitatea.

Din dorinta evidenta de denigrare, domnul Claudiu Mocan se lanseaza intr-o serie de acuzatii injuste si ofensatoare la adresa Bisericii Ortodoxe Romane care, in viziunea reporterului Prima Tv, are numai venituri si niciun fel de cheltuieli. Relevant in acest sens este faptul ca singura solicitare adresata Patriarhiei Romane de acest jurnalist a fost de a i se comunica in mod imperios veniturile din activitatile economice in vederea realizarii unui material de presa. In schimb, domnia sa a ignorat sa solicite, asa cum impune deontologia profesionala, prezentarea unui punct de vedere al Bisericii fata de cele relatate in stirile difuzate de Prima Tv.

Dupa un scenariu deja cunoscut, folosit si de alte institutii media care au atacat Biserica pe aceeasi tema, reporterul Prima Tv prezinta confuz pe un ton dramatic, chiar jignitor, „castigurile” Bisericii din fel de fel de activitati, de la vanzarea de lumanari, obiecte bisericesti, servicii religioase si procesiuni pana la asa-zise afaceri economice cu pretinse hoteluri de 4 si 5 stele etc. Comentariul este sustinut prin filmari cu camera ascunsa a unor cazuri izolate de indisciplina si declaratii prezentate trunchiat cu scopul vadit de manipulare. Ceea ce incearca din rasputeri sa transmita reporterul Prima Tv este falsa concluzie ca Biserica ar detine mari sume de bani si proprietati fabuloase. Astfel, veniturile Bisericii sunt estimate eronat la sume astronomice care nu mai sunt folosite nici macar de adversarii traditionali ai acesteia.

In schimb, desi a fost informat, reporterul Prima Tv ignora aproape cu desavarsire sa mentioneze cheltuielile mari si multiple ale parohiilor si eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane legate deintretinerea, consolidarea si restaurarea lacasurilor de cult si a celorlalte cladiri bisericesti - in majoritate aflate in patrimoniul cultural national, plata salariilor personalului deservent, a impozitelor si contributiilor la asigurarile sociale aferente fiecarui salariat, plata facturilor uriase la utilitati, sustinerea operei social-filantropice si educationale etc. Mai mult, este pusa sub semnul intrebarii veridicitatea sumei de aproximativ 70 de milioane de lei folositi de eparhiile Patriarhiei Romane in anul 2012 pentru sustinerea celor 679 de institutii social-filantropice si a celor 767 proiecte si programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari si chiar activitatea sociala a Bisericii. 

Reporterul Prima Tv este nemultumit de faptul ca in biserici lumanarile sunt cumparate de la pangare, iar nu din alte surse. Pentru informarea sa si a opiniei publice, reamintim faptul ca in orice Stat democratic, autoritatile sprijina activ si in diferite forme cultele religioase pentru rolul lor important in societate. Un astfel de sprijin il constituie Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult. Veniturile obtinute de parohii din vanzarea lumanarilor si a celorlalte obiecte bisericesti sunt folosite pentru intretinerea unitatilor bisericesti, opera social-misionara sau activitati educationale si culturale ale Bisericii si nu intra in buzunarele unor persoane particulare care incalca aceasta lege. Faptul ca Prima Tv contesta in mod voalat monopolul cultelor religioase, poate fi interpretat drept o sustinere a celor care adesea incalca legea si afecteaza financiar intretinerea si sustinerea multiplelor activitati ale unitatilor bisericesti.

Datorita statutului juridic al cultelor ca unitati de drept privat, dar de utilitate publica, acestea dezvolta multe activitati sociale, astfel incat scutirea de impozite este o necesitate. Iar aceasta scutire este clar conditionata de folosirea fondurilor obtinute din donatiile credinciosilor si din activitati economice (producerea si vanzarea de lumanari, calendare, carte religioasa, vin cultic si alte obiecte bisericesti). In plus, mentionam faptul ca unitatile bisericesti platesc impozitele si contributiile sociale pentru salariile personalului deservent, asemenea tuturor categoriilor socio-profesionale din Romania.

In concluzie, contrar mesajului pe care incearca sa il transmita domnul Claudiu Mocan prin materialele prezentate, astazi cei mai multi preoti sunt saraci, indeosebi in mediul rural, deoarece comunitatile de credinciosi sunt sarace. 

Materialele realizate dovedesc faptul ca reporterul Prima Tv nu a inteles nimic din modul de organizare si functionare al unitatilor bisericesti, care sunt sursele lor de intretinere si ce destinatie au veniturile realizate de acestea, fiind evidenta dorinta de denigrare a preotimii si de invrajbire a acesteia cu alte categorii socio-profesionale. Desi este un jurnalist tanar, stilul gazetaresc al domnului Claudiu Mocan seamana mult cu cel al presei din perioada de inceput a regimului comunist, cand Biserica era considerata un dusman al clasei muncitoare.
    

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Pe aceeaşi temă

12 Iulie 2013

Vizualizari: 292

Voteaza:

De la lupta de clasa la ura fata de Biserica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE