Denia Canonului Cel Mare

 Pe 17 aprilie 2013, in saptamana a V-a din Postul Mare va fi oficiata in toate bisericile Denia Canonului cel Mare.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se savarsesc in seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, 18 aprilie, oficiata miercuri seara. Cunoscuta drept "Canonul lacrimilor”, aceasta creatie in versuri a Sfantului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe si este citit integral miercuri in saptamana a V-a a Postului.

Aceasta frumoasa slujba va fi savarsita la Catedrala Patriarhala incepand cu orele 16:00.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcatuit din multe stihiri (peste 250), organizate in noua cantari. Fiecare cantare incepe cu un irmos (o strofa care da tonul pentru stihirile care urmeaza) si se incheie cu doua laude de cinstire, una adresata Sfintei Treimi si una catre Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut si sub denumirea de "Canonul Mare“, nu doar pentru numarul mare de stihiri, ci si pentru profunzimea invataturilor teologice. Bogatia si frumusetea canonului reprezinta pentru credinciosi un indemn la pocainta si la meditatie biblica. In special, sunt evocate numeroase personalitati ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credinciosii sunt indemnati sa fie primitori ca Avraam, sa fie rabdatori ca Iov, sa fie ostenitori ca Iacob pentru implinirea dorintelor pe care le au, sa fie postitori asemenea lui Moise.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul este citit in patru parti in primele patru zile ale Postului Mare in cadrul Pavecernitei Mari.

In cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit si Viata Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic si duhovnicesc, scris de Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

16 Aprilie 2013

Vizualizari: 4646

Voteaza:

Denia Canonului Cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE