Dictionar de muzica bisericeasca romaneasca

Din initiativa si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, sub egida Editurii BASILICA a Patriarhiei Romane a fost publicat volumul cu titlul Dictionarul de muzica bisericeasca romaneasca (Bucuresti, 2013, 944p. – ISBN 978-606-8495-05-7).

Volumul apare ca o consecinta a maturizarii domeniului liturgic romanesc, precum si a capacitatii academice de a pune in lucrare, cu exigentele specifice, un astfel de proiect ambitios. Cartea reprezinta o sinteza care isi propune sa transmita, intr-un mod cat mai accesibil, elementele de baza ale unei cunoasteri cuprinzatoare a muzicii bisericesti si a liturgicii in general, atat din spatiul romanesc, cat si, prin necesare referinte la istoria si universalitatea acestui domeniu, din tot spatiul ortodox.

Acest dictionar a fost realizat intr-un timp scurt pentru o lucrare de asemenea dimensiuni, de catre profesori universitari de la Facultatile de Teologie Ortodoxa, specialitatea „Muzica bisericeasca si ritual”, precum si de la „Teologie liturgica”, din toata tara si de profesori de la Seminarele Teologice, carora li s-au adaugat si unele cadre didactice de specialitate de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si de la alte institutii muzicale de invatamant universitar din tara. Acestia au fost indrumati de ierarhii din Subcomisia de muzica bisericeasca si liturgica a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor si Preasfintitul Parinte Ioachim Bacaoanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, si coordonati tehnic de Pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu, Pr. prof. dr. Nicolae Necula, profesori consultanti la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si Arhid. prof. dr. Sebastian Barbu-Bucur, profesor consultant la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Secretarii comisiei, Pr. lect. dr. Zaharia Matei, Pr. lect. dr. Stelian Ionascu si Pr. asist. dr. Alexandru-Marius Dumitrescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, au primit materialele din tara, trimitandu-le ulterior coordonatorilor volumului, care le-au corectat, le-au ajustat, le-au organizat alfabetic si le-au completat.

Dorim sa mentionam si faptul ca acest dictionar, care cuprinde peste 900 de pagini, contine termeni muzicali si liturgici, manuscrise si tiparituri muzicale pe notatie psaltica ori liniara, sau pe ambele, precum si corale, scoli de cantareti, seminare, academii, institute, facultati, coruri, protopsalti, creatori de muzica psaltica, precum si compozitori de muzica corala religioasa, copisti, muzicologi, profesori de muzica religioasa – clerici si laici – din toate zonele locuite de romani, istoriografi, lexicografi, cronicari muzicali, publicatii muzicale bisericesti s.a.

In incheiere precizam ca prezentul dictionar contine un volum de informatii de o extraordinara diversitate din domeniul liturgico-muzical bisericesc, scrise pe intelesul publicului larg. Desigur, pentru credinciosii Bisericii Ortodoxe aceasta lucrare este un prilej deosebit pentru a se familiariza cu elementele de baza ale cultului, iar pentru studenti, un izvor de cunostinte absolut necesare pe calea formarii profesionale. Nu in ultimul rand, intelectualii Bisericii si cei ce activeaza in domeniul stiintelor umaniste sau al muzicii laice se pot folosi de lectura acestui Dictionar.

Lucrarea poate fi achizitionata, potrivit Editurii BASILICA a Patriarhiei Romane, de la Libraria Cartilor Bisericesti (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Libraria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, langa biserica Kretulescu), Galeriile „Cuvantul vietii”, prin comanda pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro, precum si de la pangarele bisericilor si manastirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

27 Iulie 2013

Vizualizari: 651

Voteaza:

Dictionar de muzica bisericeasca romaneasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE