Drept la replica: Manastirile de monahi si monahii pot fi ajutate de mireni, dar nu conduse de ei

In legatura cu opiniile exprimate in articolul intitulat Staretul Macarie a fost izgonit de la Poiana Marului aparut sub semnatura domnului Daniel Garleanu, in Ziarul de Vrancea din ziua de 9 iunie 2010, facem urmatoarele precizari:

Potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (articolul 75, alin. 1 si articolul 113, lit. e), transformarea unei manastiri din manastire de calugari in manastire de calugarite sau din manastire de calugarite in manastire de calugari se face prin hotararea Sinodului mitropolitan prezidat de catre Mitropolitul locului, la initiativa si propunerea Chiriarhului eparhiei sufragane, iar nu in mod arbitrar de catre Patriarh asa cum in mod eronat considera autorul articolului.

In ziua de 29 septembrie 2009, la propunerea Inaltpreasfintitului Parinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei care a prezentat situatia existenta la manastirea Poiana Marului, avand in vedere lipsa personalului monahal si restaurarea situatiei existente inaintea desfiintarii manastirii din timpul regimului comunist cand obstea era de calugarite, pentru revigorarea vietii spirituale si gospodaresti potrivit nevoilor misionare actuale, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei a hotarat:

1. Transformarea manastirii Poiana Marului, Protoieria Buzau 1, Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei din manastire de calugari in manastire de calugarite.
2. Ieromonahul Macarie, staretul actual al manastirii mai sus mentionate, va ramane in continuare la manastire ca preot slujitor (Extras din procesul verbal al Sedintei Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei din 29 septembrie 2009).

Deoarece nu a dorit sa ramana preot duhovnic la o manastire de maici, parintele staret Macarie a solicitat in scris Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei transferarea la Schitul Monteoru din comuna Vintileasca, judetul Vrancea, cerere care i-a fost aprobata.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei a tinut cont de existenta in zona a unui numar mai mare de calugarite decat de calugari, fara ca prin aceasta hotarare sa diminueze prestigiul acestei manastiri, deoarece, in Ortodoxie, manastirile de calugari si calugarite sunt egale, iar nu ierarhizate ca importanta.

In acelasi timp, hotararea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei nu incalca testamentul Cuviosului Vasile, ctitorul manastirii de la Poiana Marului (1730-1733), care a dorit ca manastirea sa nu se desfiinteze, ci sa functioneze neintrerupt in pace si fara tulburare pana la sfarsitul veacurilor, fara a interzice in mod expres ca aceasta sa nu fie niciodata manastire de maici.

In concluzie, Patriarhia Romana recomanda atat clerului si monahilor, cat si mirenilor din parohii sa caute mai intai pacea si mantuirea sufletului, precum si binele manastirii, nu interese individuale egoiste care tulbura viata comunitatii locale.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

10 Iunie 2010

Vizualizari: 817

Voteaza:

Drept la replica: Manastirile de monahi si monahii pot fi ajutate de mireni, dar nu conduse de ei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE